Concursul "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în Munţii Apuseni", lansat în luna mai de Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", a fost jurizat la sfârşitul lunii octombrie. Juriul format din Claudiu Szabo, Marton Venczel, Alin Moş, Sofalvi Ştefan şi Andrei Posmoşanu a ales pe 25 octombrie cele mai bune fotografii ale Munţilor Apuseni.

Acestea, dar şi celelalte lucrări finaliste, în număr de 73, vor fi expuse timp de o lună în sala de expoziţii a Muzeului Memorial Aurel Lazăr. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri de la ora 18.

Concursul "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în Munţii Apuseni" s-a desfăşurat pe trei secţiuni: floră, faună şi macro, având ca scop găsirea celor mai frumoase instantanee din Munţii Apuseni.

La secţiunea "Floră", orădeanul Lazar Tibor a urcat pe prima poziţie cu lucrarea "Timeless", locul al doilea l-a ocupat Dan Horia Tăuţan din Cluj-Napoca pentru fotografia "Câmp de luptă", iar poziţia a treia i-a revenit fotografului Urak Istvan din judeţul Covasna, cu lucrarea "Dryopteris filix-mas".

Acesta din urmă a câştigat, însă, locul I la categoria "Faună" cu fotografia intitulată "Coenonympha glycerion", locul al doilea şi al treilea revenindu-i lui Horia Dan Tăuţan, pentru fotografiile "La punct fix" şi "Curioasa".

Urak Istvan din Căpeni, Covasna, a fost ales de juriul de la Oradea şi în fruntea clasamentului categoriei "Macro" pentru fotografia "Perle". Acesta a fost urmat în clasament de Bogdan Pop-Cîmpean din Cluj-Napoca, cu lucrarea "Vânătorul" şi de Ioan-Mircea Brânda din Beiuş care a urcat pe podium cu fotografia "Hungry eyes".

Cu ocazia vernisajului, primele trei lucrări câştigătoare ale fiecărei secţiuni vor fi premiate în bani. Locul I va primi 500 de lei, locul II, 300 de lei, iar locul III, 200 de lei. Premiile vor fi oferite de către Petrom.

Concursul pentru a găsi cele mai frumoase fotografii făcute în Munţii Apuseni a fost organizat de Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", în parteneriat cu Complexul "Muzeul Ţării Crişurilor" şi Administraţia Parcului Natural Apuseni.