Când vine vorba de poluare urbană, nu doar praful sau noxele autoturismelor sunt o problemă. Un institut din Berlin a realizat primul index mondial al gălăgiei, măsurând decibelii din 50 de oraşe mari ale lumii şi calculând cum afectează poluarea fonică locuitorii din aceste metropole.

Clasamentul realizat arată că cel mai gălăgios oraş din cele cuprinse în cercetare este Guangzhou (foto) din China. La polul opus, Zurich din Elveţia este oraşul cu cea mai mică poluare fonică.

De altfel, primele cinci cele mai "silenţioase" oraşe sunt toate din Europa, după Zurich clasamentul continuând cu Viena (Austria), Oslo (Norvegia), Munchen (Germania) şi Stockholm (Suedia). Topul oraşelor poluate fonic este continuat, după Guangzhou, cu Delhi (India), Cairo (Egipt), Mumbai (India), Istanbul (Turcia) şi Beijing (China).

Poluarea sonoră este unul dintre factorii decisivi în pierderea auzului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că 360 milioane de oameni din întreaga lume au probleme cu auzul, din care 32 milioane sunt copii.