Un articol publicat de site-ul PressOne, pe tema studiilor științifice plătite din bani publici, arată că cei mai prolifici autori de articole științifice din țară provin de la Universitatea din Oradea.

Campioana națională este Simona Bungău (foto dreapta), profesoară a Facultății de Medicină și Farmacie și, totodată, soția rectorului Constantin Bungău.

O cercetare pe săptămână

Potrivit sursei citate, Simona Bungău a cerut Ministerului Educației să-i plătească 212.000 lei ca premiu pentru cele 65 de studii publicate în anul universitar 2021-2022, „mai mult de un studiu pe săptămână”, după cum scrie PressOne. Solicitarea vine în contextul în care Ministerul a lansat o competiție de premiere a articolelor științifice publicate de cercetători români, iar lista solicitărilor a fost publicată pe site-ul UEFISCDI, unitatea răspunzătoare de finanțarea învățământului superior.

Vezi lista solicitărilor de premii din partea Ministerului:

Articolele semnate de Simona Bungău au fiecare mai mulți autori și, potrivit acesteia, așa se explică și numărul mare de cercetări la care participă. „Cuantificarea dvs. „practic mai mult de un studiu pe săptămână” nu redă numeroase aspecte esențiale. La fiecare manuscris lucrăm o echipă, 2-3 săptămâni până la câteva luni, publicarea durând câteva luni, uneori mai mult de un an. Materialul se transmite între autori, funcție de competențele fiecăruia, ce trebuie făcut și de ceea ce cer cei 2-5 Revieweri (evaluatori, n.red.) în procesul de revizie. Există săptămâni în care lucrez la 6-8 articole (nu 1 lucrare/săptămână), totalizând câteva zeci de autori. Colaboratorii pot confirma că programul meu de lucru este între 12-16 ore/zi, concediul nefiind excepție (doar cu un program mai redus). Pentru mine, activitatea de cercetare și publicare este o pasiune, satisfacția maximă fiind reușitele echipelor și, mai ales, ale doctoranzilor”, a transmis Simona Bungău pentru PressOne.

Profesoara a mai spus și că ea face cercetări multidisciplinare, în științe biomedicale și sustenabilitate.

„Știință-spam”

Deși PressOne nu o nominalizează, BIHOREANUL a aflat și cine este profesoara din Oradea care ocupă locul doi național: Simona Cavalu (foto stânga).

Profesoară tot la FMF Oradea, confruntată în trecut cu un scandal uriaș de plagiat, un cercetător din Marea Britanie dovedind în instanță că femeia i-a copiat o carte aproape în întregime, Cavalu a cerut Ministerului Educației bani pentru 52 de articole.

Atât Bungău, cât și Cavalu au articole publicate în platforma Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), o rețea de jurnale de tip „open source”, adică unde cititorii le pot consulta gratuit, iar autorii plătesc taxe de publicare. Compania MDPI a fost fondată de un antreprenor chinez și este înregistrată în Elveția, iar scopul ei este să faciliteze publicarea de articole științifice.

Spre deosebire de alte reviste, în rețeaua MDPI articolele ajung publicate chiar și în câteva zile, iar unii cercetători o consideră o sursă de „știință-spam”, adică irelevantă.

Un editor care a lucrat pentru MDPI în România a mărturisit pentru PressOne că revistele MDPI publică chiar și articole pe care recenzorii nu le recomandă, pe motiv că sunt lipsite de importanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!