În perioada 9-15 noiembrie, inspecţia de prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana a desfăşurat 36 de controale la primării din judeţ, clădiri ale şcolilor, diverse instituţii, operatori economici precum şi la spaţii cu afluenţă de persoane precum cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf şi centre comerciale.

Potrivit unei informări trimise marţi de căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, în timpul controalelor au fost găsite nu mai puţin de 268 de nereguli dintre care 71 au fost înlăturate pe loc.

Inspectorii ISU Crişana au aplicat 181 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 159 sub formă de avertisment, respectiv 22 amenzi în valoare totală de 108.000 lei.

Între spaţiile controlate de pompieri s-au numărat şi 15 localuri din categoria baruri, restaurante, cluburi şi discoteci, fiind găsite 74 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 17 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. "Ca urmare a deficienţelor constatate au fost aplicate 58 sancţiuni contravenţionale, dintre care 43 avertismente şi 15 amenzi în valoare de 78.000 lei", se mai arată în informarea ISU Crişana. Drept urmare, cele mai multe şi mai usturătoare sancţiuni cu amendă au fost date în timpul controalelor la aceste spaţii.

Potrivit pompierilor, principalele nereguli au fost lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice, neîntreţinerea şi neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor pe locul de muncă şi neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă.

De altfel, astfel de nereguli au fost găsite de inspectorii ISU Crişana şi la o parte din celelalte obiective controlate (primării, operatori economici, alte instituţii).

Totuşi, nici în timpul acestor controale nu au fost descoperite probleme care să ducă la închiderea activităţii celor verificaţi. "Deficienţele constatate nu s-au încadrat în categoria celor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr.915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi", se mai arată în comunicatul pompierilor.

ISU Crişana mai precizează că, în perioada 9-15 noiembrie, au fost primite la sediul instituţiei 30 de cereri pentru obţinerea avizului ori autorizaţiei de securitate la incendiu şi pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate.

De asemenea, cu ocazia controalelor recente, pompierii ISU au organizat şi desfăşurat 31 de exerciţii de intervenţie, respectiv 28 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor de la localităţi, operatori economici şi instituţii.

Citeşte şi: General de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Crişana: "Siguranţa costă, dar nu mai mult ca viaţa"