Clorofilm în colaborare cu Asociaţia Culturală Metrion din Oradea organizează la Cinema Libertatea, în perioada 17-20 martie 2011, Nordic FilmFest - o selecţie de producţii recente remarcabile din ţările Europei de Nord.

Selecţia cuprinde filme de animaţie pentru copii, filme documentare, filme de ficţiune premiate la festivalurile internaţionale, dintre care trei premiere absolute: "Nimic personal" ("Nothing personal"), de Urszula Antoniak, "Haarautuvan rakkauden talo" ("The House Of Branching Love" / "Iubiri încrucişate") de Mika Kaurismaki şi "Lat den ratte komma in" ("Let the Right One In" / "Legături de sânge"), de Tomas Alfredson.

Potrivit organizatorilor, selecţia care va rula la finele săptămânii la Libertatea "surprinde tendinţele cinematografice ale celor mai apreciaţi cineaşti din Europa de Nord". Filmele prezintă subiecte variate, de la poveşti emoţionante despre singurătate, gelozie, divorţ, la poveştile pentru copii ori istorisiri despre puterea de a o lua de la capăt şi despre prietenii neaşteptate.

Deschiderea oficială a Nordic FilmFest va avea loc joi, 17 martie, la ora 18:30, cu premiera "Nimic personal" ("Nothing personal") de Urszula Antoniak, care a obţinut în 2009 la Festivalul Internaţional de la Locarno, nu mai puţin de şase premii.

Cea de-a doua zi a festivalului - vineri, 18 martie - este dedicată regizorului Mika Kaurismaki. Ziua debutează cu două documentare născute din pasiunea regizorului pentru Brazilia, jazz, flamenco şi tango: "În ritm brazilian" ("Brasileirinho - Grandes Encontros do Choro") şi "Muzica magică" ("Sonic Mirror"), în care muzica şi ritmul sunt văzute ca o cale de comunicare esenţială a omenirii. "În încheierea zilei dedicate regizorului, vă aşteptăm la proiecţia în premieră a filmului semnat de acelaşi autor: "Haarautuvan rakkauden talo" ("The House Of Branching Love" / "Iubiri încrucişate")", se specifică într-un comunicat.

Festivalul continuă - sâmbătă, 19 martie - cu două filme de animaţie, adresate în special celor mici, dar nu numai, şi cu filme artistice elogiate la festivalurile internaţionale. Închiderea oficială va fi punctată duminică, 20 martie, la ora 20:30, cu premiera "Lat den ratte komma in" ("Let the Right One In" / "Legături de sânge"), de Tomas Alfredson.

"Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Preţul unui bilet întreg este de 8 RON, iar pentru studenţii până în 25 de ani de 5 RON", au menţionat organizatorii.