Cele mai valoroase obiecte achiziţionate în ultimii cinci ani de Muzeul Ţării Crişului vor fi etalate, miercuri, în incinta instituţiei. Expoziţia "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" va cuprinde şi patru tapiserii impresionante numite "Anotimopurile", realizate în 1968.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de instituţie, toate bunurile care vor fi expuse au fost achiziţionate din bugetul propriu al instituţiei. "Evenimentul ţine să evidenţieze modul în care, an de an, muzeul a urmărit cu consecvenţă dezvoltarea şi completarea colecţiilor tuturor secţiilor proprii - Ştiinţele naturii, Arheologie, Istorie, Artă (românească şi universală) şi Etnografie", se arată în comunicat.

Unele dintre obiecte vor fi cuprinse şi în alte expoziţii permanente ale muzeului, care se află în curs de finalizare.

În cadrul colecţiei "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" vor putea fi admirate şi patru tapiserii restaurate, realizate în 1968 de artista plastică Maria Blendea.

Expoziţia va fi deschisă miercuri, de la ora 17, la sediul muzeului şi va putea vizitată până în 12 martie.

După reorganizarea muzeului care a funcţionat în vechiul Comitat Bihor din 1896, la sfârşitul anilor ’60, autorităţile Statului Român au stabilit noua titulatură a instituţiei de cultură, Muzeul Ţării Crişurilor, sub care activează şi în prezent. În cadrul acestuia au funcţionat de la bun început secţiile de Ştiinţele Naturii, Arheologie, Istorie, Artă românească şi universală şi Etnografie, fiecare cu colecţii specifice, structura fiind aceeași și în prezent. 

Procesul de îmbogăţire (prin achiziţii, donaţii, cercetări de teren) a colecţiilor a fost permanent, au existat momente de vârf, când acestea s-au mărit exponenţial. Cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, când muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri.