Francezul Miloud Oukili, cel care a înfinţat în 1996 trupa de circ PARADA şi fundaţia cu acelaşi nume, care ajută copiii străzii, incluzându-i în programe artistice dar şi oferindu-le consiliere şi sprijin pentru integrarea socială, a venit în Oradea.

Clovnul a primit, marţi seară, o diplomă de excelenţă din partea Ministerului Culturii pentru activitatea sa alături de orfanii din România, timp de 15 ani, în cadrul unui spectacol organizat cu ocazia Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor pe scena Filarmonicii.

"Când m-am întors în România am descoperit că după 18 ani s-a reuşit să se deschidă o posibilitate de cooperare între orfani şi societatea civilă. Foarte puţini copii mai sunt pe stradă", a declarat Miloud Oukili, într-o conferinţă de presă la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, unde a participat şi o parte a trupei de circ PARADA din Bucureşti.

miloud oukili.jpgMiloud Oukili (foto) a afirmat că circul a fost doar un pretext pentru a-i sprijini pe copii şi pentru a realiza o fundaţie care să îi sprijine pe termen lung. "Sunt bucuros să considerăm PARADA un patrimoniu pentru România", a mai spus el.

Împreună cu trupa de circ formată din copii ai străzii, clovnul a participat de-a lungul timpului la spectacole în toată lumea, în ţări europene, dar şi în Cambodgia, Honduras, Statele Unite sau Thailanda. De altfel, în Italia şi Franţa chiar au fost înfiinţate alte două fundaţii PARADA, după modelul celei din România.

Clovnul Miloud s-a retras în 2007 din activitatea pe scenă, dar se implică în continuare în activităţile fundaţiei PARADA, care în Bucureşti oferă serviciu de asistenţă stradală, un apartament în care locuiesc şase copii supravegheaţi, dar şi un centru de zi unde copiii şi tinerii sunt învăţaţi să scrie, să citească şi să îşi dezvolte abilităţile artistice. "Obiectivul nostru este să îi motivăm. Nu vrem să stea pe stradă şi să consume heroină sau alte substanţe", a spus Marian Mile, unul dintre membrii trupei şi ai fundaţiei.

Trupa de circ PARADA a oferit marţi seară un spectacol de jonglerie, magie şi acrobaţie sub denumirea "Un nas roşu împotriva indiferenţei", iar toţi spectatorii au primit simbolic un nas roşu de clovn.

În cadrul aceluiaşi eveniment, pe scena Filarmonicii a urcat şi cunoscuta artistă orădeană Oana Lianu, care a oferit un recital vocal dar şi instrumental la nai, fluier şi ocarină.