Guvernul României a lansat platforma Cemafac.ro, un ghid pentru cei care vor să afle toate informațiile ce se cunosc legate de virusul COVID-19, situația îmbolnăvirilor din țara noastră, dar și recomandări cu privire la conduita pe care trebuie să o adopte cetățenii în această perioadă.

Platforma a fost realizată de voluntarii ONG-ului Code for Romania împreună cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

"Cemafac.ro este un ghid cu reguli de interacţiune, acţiune şi comportament, recomandate în această perioadă de criză în care ne confruntăm cu răspândirea foarte rapidă a infecţiei cu coronavirus. Vrem să aducem mai aproape de voi regulile de bază recomandate de autorităţi de la care este indicat să nu ne abatem în această perioadă", se arată într-un comunicat de presă transmis de Code for Romania.

De asemenea pe site se găsesc şi informaţii legate de virusul COVID-19, cum se transmite acesta, ce măsuri trebuie luate pentru protecţia împotriva îmbolnăvirii, dar şi modul în care trebuie să se comporte cetăţenii în urma noilor reguli impuse de autorităţi. 

Pe site poate fi completat şi un chestionar ce conţine întrebări despre problemele medicale din prezent, starea de sănătate din ultimele două săptămâni, precum şi de posibilele călătorii.

La finalul chestionarului cel care a completat va afla care este gradul de risc (scăzut, mediu sau ridicat) de a fi infectat cu COVID-19, dar și care este următorul pas pe care trebuie să îl facă. 

Guvernul şi ONG-ul Code for Romania au lansat săptămâna trecută platforma online şi site-ul stirioficiale.ro, care centralizează doar informaţiile transmise de autorităţi, precum comunicatele oficiale ale Grupului de Comunicare Strategică, constituit de Guvern, hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi înregistrările conferinţelor de presă susţinute de oficialii cu responsabilităţi în domeniu.