Universitatea din Oradea se numără printre cele 12 universităţi din ţară care vor avea câte un centru de învăţare, adică un spaţiu anume dedicat studenţilor, unde aceştia vor putea folosi aparate moderne, pentru a aprofunda cursurile predate de profesorii lor şi unde vor primi sfaturi despre cum să înveţe. Finanţarea este asigurată de Ministerul Educaţiei, printr-un program realizat în parteneriat cu Banca Mondială.

"Pe foarte puţini studenţi îi mai ţii în campus după cursuri. Prin acest proiect, încercăm să creăm o zonă mai neconvenţională, unde să nu vedem bănci, ci fotolii şi mese, ca un lounge, unde studentul să vină cu un laptop şi unde colegi dedicaţi să le arate şi o altă faţetă de a învăţa", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Concret, în acest centru - care va avea, printre dotări, ecrane interactive, internet wireless, un aparat foto, 20 de calculatoare desktop, o imprimantă multifuncţională şi mai multe notebook-uri - 15 tutori, adică cadre didactice de la fiecare facultate, îi vor consilia pe studenţi, oferindu-le sfaturi în procesul de învăţare, dar şi privind orientarea profesională ori dezvoltarea personală.

Pe lângă accesul la acest centru de învăţare, studenţii orădeni vor mai avea şi o altă facilitate: acces la o platformă online, unde vor găsi cursurile predate de profesorii lor, dar şi lucrări scrise de alţi specialişti decât cei ai facultăţii la care ei învaţă. "Ne dorim un fel de blending (n.r amestec), să amestecăm tehnologia clasică de învăţare cu tehnologia indispensabilă azi. Dar nu vorbim doar de un simplu curs pe calculator, ci de o multitudine de alte materiale care ţin de o disciplină şi care trebuie să fie la îndemâna studenţilor", a precizat Bungău.

Proiectul, intitulat "Blend in - Centru de învăţare al Universităţii din Oradea", are un buget de  250.000 de euro, asigurat de Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială. Ministerul a oferit astfel de finanţări pentru ca în universităţi să scadă numărul studenţilor care abandonează studiile.