Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat, luni seară, că a închis centrul de carantină amenajat în internatul Colegiului Brâncuşi din Oradea.

"Centrul de carantină din cadrul Liceului Constantin Brâncuşi Oradea a fost închis definitiv, iar locaţia respectivă a fost eliminată de pe lista spaţiilor stabilite pentru carantină", arată, scurt, un comunicat transmis redacţiilor.

Documentul nu explică motivele care au condus la acest demers, însă precizează că DSP „a dispus măsurile necesare pentru asigurarea igienizării şi dezinfecţiei fostului centru de carantină”.

Sursele BIHOREANULUI afirmă că decizia a fost luată pentru liniștirea populației din zonă, agitată de numărul mare de ocupanți ai acestui centru de carantină. Oamenii s-au temut de contaminări, cu toate că persoanele cazate în internat nu aveau voie să iasă din clădire și erau sub pază, deci nu puteau intra în contact cu alte persoane, din afară.

De altfel, în Bihor, ocupanții unor asemenea centre nu le pot părăsi, la finalul celor 14 zile, fără să fie testați şi confirmați negativ. În cazul unor rezultate pozitive, ei sunt transferați la Spitalul Municipal.

Aceleaşi surse spun că ocupanţii internatului au fost transportaţi în spaţii de carantinare amenajate în Băile 1 Mai, într-o clădire a Ministerului Muncii.

UPDATE Bolojan: ”Jandarmii ţin linia frontului”

O imagine de la finalul operațiunii de transfer a celor carantinați în clădirea internatului a fost postată, luni seară, pe Facebook de primarul Ilie Bolojan. În imagine se văd mai mulți jandarmi în posturi inedite, în combinezoane de protecție, având echipamentele proprii peste cele medicale, în timp ce sunt decontaminați de către colegi pompieri de la ISU Crișana.

”Avem în județul Bihor peste 1500 de oameni în carantină, printre cei mai mulți din țară. Sunt cei veniţi din străinătate, din țările cu probleme. Foarte probabil, mulţi sunt infectaţi cu coronavirus. Controlul hotelurilor, pensiunilor și locaţiilor unde sunt cazați pe cheltuiala statului este foarte important pentru ca infecția să nu se răspândească cu rapiditate în județ. Cu o parte dintre cei cazați nu e ușor de lucrat. Jandarmii noștri păzesc aceste locații şi mențin ordinea în interior. N-au zile şi nopţi uşoare. Își fac datoria în condiții grele, riscând contaminarea în fiecare zi. De ceea ce fac ei depinde mărimea „valului'' de internări în spitale în următoarele două săptămâni”, scrie Bolojan.

”Mă bazez ca şi de data asta, ca în alte situații limită, jandarmii bihoreni ţin linia frontului și nu bat în retragere. În linia întâi. Respect!”, încheie primarul Oradiei.