Centrul de diagnostic al cancerului Pozitron Diagnosztika de pe Bulevardul Magheru împlineşte anul acest trei ani de existenţă. În această perioadă, medicii orădeni au reuşit să facă 2.500 de examinări, dintre care mai mult de jumătate anul trecut.

Creşterea numărului de examinări s-a datorat faptului că, începând cu 2010, consultaţiile PET/CT au fost introduse în subprogramul de monitorizare activă a terapiilor specifice oncologice din Programul Naţional de Sănătate prin care Casa Naţională de Asigurări (CNAS) decontează anual, integral, 2.500 de consultări.

Examinarea PET/CT este cea mai modernă dintre metodele imagistice de diagnostic actuale, prin intermediul ei putând fi diagnosticate leziunile canceroase, care cu alte metode clasice nu pot fi detectate.

Deoarece metoda este costisitoare, analizele decontate de către CNAS pot fi efectuate doar cu trimitere de la un specialist oncolog, cu acordul comisiei de oncologie şi în condiţii speciale stabilite de Ministerul Sănătăţii.

"În Centrul PET/CT Pozitron Diagnosztika din Oradea cei mai mulţi pacienţi au solicitat examinarea din cauza tumorilor ginecologice. De asemenea, au fost frecvente examinările pacienţilor diagnosticaţi cu limfoame (Hodgkin şi non-Hodgkin), melanoame, cancer pulmonar şi colorectal", se arată într-un comunicat transmis miercuri, de Centrul Pozitron Diagnosztika PET/CT din Oradea.

Scanarea întregului corp prin PET/CT ajută chirurgul oncolog să evalueze în mod precis evoluţia bolii, putând fi detectate anumite tipuri de cancer aflate la un stadiu incipient, când acestea încă nu provoacă simptome, pacienţii având mai multe şanse de recuperare sau chiar de vindecare.