Centrul de tineret The Spot din Oradea, singurul centru acreditat pentru organizarea programelor de dezvoltare şi educaţie integrată pentru tineret, a dat startul programelor de formare de toamnă.

În condiţii menite să prevină infectarea cu Covid-19, adică fără a aglomera sălile centrului care funcţionează pe strada Piaţa Rahovei nr. 1, centrul are în derulare mai multe activităţi, la care elevii bihoreni se pot înscrie.

Engleză, robotică, yoga...

La The Spot, trei dintre activităţi sunt dedicate comunicării. Profesoara Alice Popa ţine un curs de comunicare în limba română, prof. Felicia Holhoş unul similar pentru limba engleză („Spoken English”), iar prof. Anca Peik unul pentru limba germană.

Totodată, exclusiv pentru elevii din învăţământul primar, se organizează cursuri non-formale de comunicare în limba română şi de excelenţă în matematică. După orele de la şcoală, elevii pot veni în centru, pentru a aprofunda noţiunile învăţate.

De asemenea, centrul are în program şi cursuri care nu se regăsesc în programa şcolară. De pildă, „Robotică şi maşini” (trainer Călin Gal-Chiş), „Yoga pentru copii” (trainer Corina Burcă) ori „Kinetoterapie pentru copii” (susţinut de mai mulţi masteranzi specializaţi în acest domeniu). În plus, în parteneriat cu Raiffeisen Bank, în curând va fi lansat un curs de educaţie financiară.

Costul programelor de formare este unic: 160 lei pe lună, indiferent de cursul ales. „Oferim locuri gratuite pentru elevii care provin din medii defavorizate sau familii cu venituri mici”, a declarat directoarea centrului, prof. Delia Mela.

Consiliere pentru dezvoltare

În plus, în parteneriat cu Muzeul Oraşului Oradea, The Spot organizează lecţii şi în afara centrului. „Dorim să demonstrăm că muzeele pot fi spaţii active, de învăţare. Mai multe şcoli din oraş au organizat deja lecţii în Casa Darvas - La Roche ori Muzeul Istoriei Evreilor. Elevii participă aici la lecţii de dirigenţie, de limba română, de arhitectură, de istorie”, a mai spus Mela.

The Spot încearcă să răspundă tuturor nevoilor elevilor. De aceea, psihologul Raluca Creţu susţine constant în centru sesiuni de dezvoltare a personalităţii pentru adolescenţi, despre cum să îşi găsească starea de bine.

La The Spot se organizează periodic şi diferite module de orientare în carieră cu companiile partenere, precum marile fabrici din parcurile industriale. „Totodată, oferim spre închiriere spaţii pentru companii sau persoane dornice să dezvolte programe pentru tineri”, a precizat Mela.

Centrul de tineret The Spot, înfiinţat de Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, din subordinea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, organizează şi găzduieşte cursuri de educaţie integrată şi extra-şcolare, cu scopul ca tinerii să-şi descopere talentele şi abilităţile. Astfel, ei vor putea şi să-şi construiască o carieră de succes, în domeniul care li se potriveşte.

Detalii despre programele şi activităţile The Spot pot fi găsite şi pe pagina de Facebook a centrului ori pe site-ul propriu.