Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat marţi alocarea de noi fonduri pentru Centrul Oncologic care se construieşte în curtea Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea.

"Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 9,1 milioane de lei, cu care va fi posibilă finalizarea investiţiei. Consiliul Local al municipiului Oradea va participa la realizarea acestui obiectiv cu o cofinanţare de 6% din valoarea totală a investiţiei", arată un comunicat transmis marţi de reprezentanţii instituţiei.

Aşa cum se ştie, decizia privind construcţia unui nou Centru de Oncologie a fost adoptată în 2010 de către Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oradea. "Lucrările au fost demarate în 2011, Ministerul Sănătăţii alocând anul trecut fonduri în valoare de 12 milioane lei, sumă care acoperă parţial costul lucrărilor de construcţie, precum şi costurile dotării Centrului cu aparatură medicală de ultimă generaţie", arată informarea.

Actualul ministru, Ritli Ladislau, a subliniat importanţa construcţiei unităţii, având în vedere numărul bolnavilor de cancer din judeţ.

"Această investiţie este importantă din două puncte de vedere: pe de o parte, datorită faptului că se constată o creştere a numărului de bolnavi oncologici în judeţul Bihor, iar pe de altă parte, prin realizarea acestui centru modern vom putea desfiinţa condiţiile actuale improprii de la secţia de oncologie al Spitalului Municipal şi să asigurăm atât pacienţilor, cât şi medicilor un mediu care va corespunde celor mai înalte standarde europene", a declarat Ritli Ladislau.

Acesta a mai ţinut să îi mulţumească senatorului bihorean Cseke Attila, predecesorul său, pentru faptul că a creat condiţiile şi a asigurat finanţarea prin care a fost posibilă demararea proiectului.

"Am încredere că investiţia se va finaliza în curând şi noua clădire va fi dată în folosinţă începând cu vara acestui an", a conchis Ritli.

Noul Centru de Oncologie va fi dotat cu două acceleratoare de particule care reprezintă tehnologia de vârf în domeniul radioterapiei.

Între altele, până acum a fost finalizat buncărul centrului, în care va funcţiona brahiterapia şi acceleratorul liniar de particule.

Construirea Centrului de oncologie, radioterapie şi chimioterapie a fost adjudecată de asocierea firmelor Selina şi Siemens România pentru suma de 19,7 milioane lei fără TVA.