Prima expoziţie a pictorului Mihai Dascălu la Galeria de Arte Vizuale de pe strada Republicii se va deschide marţi, 16 noiembrie, de la ora 16, aceasta fiind vernisată de criticul de artă Ramona Novicov. Expoziţia va cuprinde aproximativ 30 de tablouri de artă naivă pictate de-a lungul mai multor ani.

mihai dascalu.jpgMihai Dascălu (foto) este un braşovean mutat la Oradea din 2001, de când lucrează în cadrul Consiliului Judeţean ca specialist în proiecte europene. Chiar dacă are specializarea de inginer geodez, artistul pictează de la vârsta de cinci ani, iar de mai bine de 20 de ani îşi elaborează operele în stilul artei naive.

Autorul operelor spune că există multe definiţii pentru arta naivă, dar pentru el aceasta reprezintă "o pictură liberă de orice încorsetare teoretică şi care îmi dă voie să mă exprim cu multă uşurinţă". Încă din anii 80, pictorul a avut numeroase expoziţii în tară, dar a participat şi la altele în străinătate. Mai mult, operele sale apar în două albume despre arta naivă.

Anul acesta, Mihai Dascălu a reuşit să obţină premiul I la American Art Awards, după ce un juriu format din 20 de galerii de artă de peste tot din Statele Unite a apreciat că pictura sa "După ciuperci" este cea mai bună la categoria pictură naivă.

Printre operele care vor putea fi admirate începând de marţi la Galeria de Arte Vizuale se numără şi "Pisica albă, pisica neagră", cel mai recent tablou pictat de Mihai Dascălu care înfăţişează scene din filmul cu acelaşi nume al Emir Kusturica, dar şi o operă care arată o parte a pietonalei de pe Republicii văzută în stilul naiv.

Expoziţia, organizată de Ordinul Arhitecţilor din Oradea, va rămâne deschisă până pe 30 noiembrie, picturile putând fi admirate zilnic între orele 10 şi 18.