Consiliul Județean Bihor a anunțat un nou proiect, care vizează prelungirea șoselei de centură a municipiului Beiuș, lucrare aflată deja în licitație, cu un drum județean menit să faciliteze circulația atât spre Ștei, cât și spre zona Delani, legând viitorul parc industrial din Beiuș de drumul național DN 76 Oradea – Deva.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni de CJ Bihor, viitorul drum județean care va funcționa ca o prelungire a centurii va avea o lungime de 2 kilometri și va porni din nodul rutier de la intrarea în Beiuș dinspre Oradea până la drumul județean către localitatea Delani.

Citându-l pe președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în comunicat se precizează că în prezent se lucrează la studiul de fezabilitate al noului drum județean, care ar urma să fie finalizat în două luni. „Colaborăm cu deținătorii de utilități - apă, canalizare, electricitate și gaz - pentru a conecta, de-a lungul noului drum, zona Delani și parcul industrial (n.r. – din Beiuș) la utilități. Înainte de stația de deșeuri va fi amenajată o girație din care se va lega parcul industrial care se află în proiectare”, arată Bolojan.

Noul tronson va fi conectat cu pasajul suprateran ce va fi construit în cadrul proiectului privind centura Beiușului, astfel încât vehiculele care se deplasează dinspre Roșia să poată vira la dreapta spre Oradea sau, dacă se îndreaptă spre Ștei, să continue peste pasaj, ocolind municipiul Beiuș.

Licitația pentru noul drum județean va fi organizată în primăvara acestui an, iar terenurile afectate vor fi expropriate în vară. De-a lungul său va fi amenajată și o pistă pentru bicicliști. Lucrările vor fi finanțate prin bugetul Consiliului Județean Bihor.

Centura Beiuș se află deja în procedura de evaluare a celor cinci oferte depuse în cadrul licitației derulate de CJ Bihor. Lungimea traseului va fi de 7,33 de kilometri, șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracterisitici: lățimea părții carosabile - 7 metri + supralărgiri, lățimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lățimea acostamentului – 2 x1,70 metri.

Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 316,930 și 329,622 milioane lei, iar durata de execuție va fi de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Finanțarea centurii va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020.