Centura Nojorid se va deschide pe etape, începând din acest sfârșit de săptămână. Duminică, 4 august, de la ora 08:00, noul drum se deschide de la intersecția cu DN 79, la intrarea în Nojorid dinspre Oradea, și cu drumul comunal spre Livada de Bihor, până la drumul comunal care duce spre localitatea Apateu.

Tot în 4 august se deschide și breteaua de legătură între centrul localității Nojorid și centură, din noul sens giratoriu amenajat pe DN 79, a informat, miercuri, Consiliul Județean Bihor.

„Doar efecte locale”

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, subliniază că „această deschidere va avea doar efecte locale, în așa fel încât locuitorii din Nojorid de pe străzile care dau în Inelul Metropolitan să poată ajunge la locuințe, iar cei care locuiesc în Apateu să poată ajunge în sat prin Nojorid”.

De notat că termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor și darea în folosință a centurii Nojorid este 25 august.

Deschiderea pe etape a centurii Nojorid este explicată de CJ Bihor prin faptul că „se mai lucrează în două zone” ale acesteia, iar în următoarele două săptămâni vor fi finalizate și aceste lucrări, astfel că în 18 august se va deschide circulației întregul traseu al Centurii Nojorid.

„Circulația nu poate fi deschisă pe întreaga centură din cauza lucrărilor care se fac la Inelul Metropolitan, la capătul dinspre Nojorid. Pe o porțiune de 1,5 km, strada este excavată în totalitate. Se lucrează la relocarea rețelelor electrice, așternerea stratului de balast, compactări și montarea bordurilor. De asemenea, la capătul centurii Nojorid dinspre Oradea, în zona cartierului Grigorescu, Primăria Oradea finalizează lucrările de modernizare a unor străzi care se intersectează cu diagonala care traversează cartierul Grigorescu. Pentru a crea front de lucru și pentru constructorii care lucrează în cartierul Grigorescu, capătul centurii Nojorid dinspre Oradea va fi deschis în 18 august”, a precizat Bolojan.

Cu pistă pentru bicicliști

Centura Nojorid are o lungime totală de 8,3 km, pornind din cartierul Grigorescu de-a lungul pădurii până la drumul comunal spre Apateu și având trei bretele, pentru a-l lega de DN 79 în intersecția giratorie cu drumul de Livada, în dreptul Primăriei Nojorid și la ieșirea din Nojorid spre Leș, acolo unde se racordează la Inelul Metropolitan de Sud.

Noul drum are și o pistă pentru bicicliști, separată de carosabil și având o lățime de 2,5 metri, precum și alveole amenajate pentru 24 de stații pentru transportul în comun.

Centura Nojorid face parte din lotul II al proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, în cadrul căruia deja a fost deschisă circulației centura Sântandrei. Lucrările au fost executate de Porr Construct, valoarea contractului pentru cele două drumuri fiind de 100,429 milioane lei, cu TVA inclusă.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene și din bugetul CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!