Centura Sântandrei, prima dintre cele șapte construite de Consiliul Județean Bihor, a fost inaugurată duminică după amiază, în prezența câtorva zeci de șoferi care au salutat evenimentul claxonând.
Oamenii s-au strâns la intrarea pe noua șosea, de pe DJ 797, dinspre Palota, încă înainte de ora 18.
Fără panglici și discursuri, în prezența unor reprezentanți ai constructorului PORR și ai Consiliului Județean, circa 30 de mașini au pornit câteva minute mai târziu pe traseu.
Foto: Consiliul Județean Bihor
Una dintre primele mașini din coloană a fost cea a primarului Ioan Mărcuș, care nu a ținut nici el niciun discurs.
Distanța de aproximativ 5 kilometri, de la noul sens giratoriu construit pe Drumul Județean 797, de lângă benzinăria de la intrarea în Palota, până la legătura cu drumul Bujac, ce face legătura între Sântandrei și cartierul orădean Ioșia, a fost parcursă în aproximativ 5 minute, în condiții de șofat lejer.
Noul drum, denumit DH 797C, este paralel, pe o porțiune, cu noul drum expres care face legătura cu Autostrada Transilvania și cu care va fi și conectat pe viitor.
„Intrarea în Oradea dinspre Sântandrei a fost o problemă în ultimii ani. De asemenea, tranzitarea Sântandreiului creează inconveniente locuitorilor. Centura va prelua traficul greu din localitate, va asigura o legătură mai bună cu zona Cazaban din Oradea și va conecta comuna Sântandrei și zona Giriș – Toboliu la drumul expres care leagă Oradea de autostrada Transilvania”, a explicat președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, citat într-un comunicat transmis duminică de biroul de presă al instituției.
Informarea precizează că noul drum din Sântandrei face parte din lotul 2 al obiectivului de investiții „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, din cadrul proiectului „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”. În cadrul aceluiași lot se realizează și Centura Nojorid, de 8,4 kilometri.
Lucrările sunt executate de firma SC PORR Construct SRL, iar valoarea contractului pentru cele două drumuri este de 100.429.001,55 lei, TVA inclus. „Termenul de execuție a fost stabilit la 18 luni din momentul ordinului de începere a lucrărilor (februarie 2023). Centura Sântandrei se finalizează cu 3 luni înainte de termen”, mai arată CJ Bihor.
Foto: Consiliul Județean Bihor
Într-o postare făcută pe pagina de Facebook a Primăriei Sântandrei, primarul Ioan Mărcuș a precizat că în cadrul proiectului, administrația publică locală este cea care a realizat studiul de fezabilitate și a suportat cheltuielile cu lucrările topografice și săpăturile pentru descărcarea arheologică, iar cea județeană a atras finanțarea europeană.
Centura Sântandrei „va scoate traficul greu de pe raza localității noastre și ne va conecta la drumul expres care leagă Oradea de autostrada A3”, a explicat edilul, într-o postare făcută în urmă cu câteva zile.
Primii șoferi care au circulat pe drumul nou au primit și fanioane pe care era trecut numele Primăriei Sântandrei.