De aproape un an şi jumătate, 18 cercetători de la Universitatea din Oradea şi alţi 15 de la Debreţin fac studii cu privire la potenţialul energiilor regenerabile în regiune, cu scopul de a identifica modul în care acestea pot fi folosite eficient.

Altfel spus, la finele acestei cercetări, bihorenii vor putea şti cum să folosească la maxim resursele inepuizabile, ca să nu consume prea mult din cele ce se vor termina la un moment dat.

Cu banii altora

Proiectul, finanţat din bani europeni, în valoare de peste 870.000 euro, din care 520.000 euro revin Universităţii orădene, se derulează pe patru direcţii: cercetări în energie geotermală, eoliană, solară şi biomasă. "Pentru că o singură formă de energie regenerabilă nu face faţă consumului necesar unei instituţii, ne-am propus să facem studii pe toate laturile, pentru a oferi informaţii complexe", explică Monica Costea, manager de proiect.

Pe partea de energie geotermală, de pildă, cercetătorii studiază încălzirea unei clădiri a Universităţii prin folosirea de ape geotermale reziduale. "Am determinat potenţialul energetic al surselor geotermale şi le-am cartografiat, ca să ştim la ce rezultate ne putem aştepta", precizează Mircea Gordan, managerul financiar al proiectului.

Potenţial este!

Potenţialul solar e măsurat continuu în Oradea şi la Stâna de Vale. Pe o clădire a Universităţii a fost montat un panou solar rotativ care captează şi transformă energia solară în electrică şi alimentează patru stâlpi de iluminat din campus, iar concluziile sunt promiţătoare. "În Oradea se poate face oricând o fermă de panouri solare, căci cantitatea de energie e mare", arată Gordan.

Ca să cunoască date exacte privind potenţialul eolian al judeţului, cercetătorii au montat sisteme de monitorizare în aceleaşi zone, Oradea şi Stâna de Vale. "Aşa, vom face o hartă eoliană a zonei, ca să se ştie exact unde există potenţial şi unde nu", spune Costea.

La capitolul biomasă, cercetătorii evaluează potenţialul energetic al reziduurilor provenite de la ferme, adică cum pot fi transformate dejecţiile animale în biogaz.

Toate rezultatele cercetătorilor orădeni vor fi făcute publice la finele acestui an, în manifestări ştiinţifice şi reviste de specialitate. Iar datele vor putea fi folosite de autorităţi, de firme şi de toţi cei interesaţi să transforme Bihorul într-un judeţ care pune preţ pe energia verde, dându-i substanţă şi utilitate.