Natura trebuie protejată şi conservată, pentru că este creaţia lui Dumnezeu. Acesta este lecţia pe care o predă orădeanul Valeriu Domuţa copiilor din oraş, de mai bine de două decenii.

El însuşi cercetaş, Valeriu este preşedintele grupului Cercetaşii Creştini Oradea, un ONG care îi învaţă pe copii cum să devină adulţi responsabili şi buni. "Îi învăţăm că e cool să fie creştini", spune bărbatul. Şi la fel de "cool" este să aibă grijă de mediul înconjurător...

Cercetaş cu experienţă

În 1994, când s-a înfiinţat asociaţia orădeană Cercetaşii Creştini, care respectă deopotrivă principiile cercetăşiei şi pe cele ale creştinismului, Valeriu Domuţa a fost unul dintre primii membri. Acum, bărbatul în vârstă de 42 de ani, care în viaţa de zi cu zi lucrează ca funcţionar într-o bancă, este preşedintele grupului local. Alături de alţi voluntari, îi învaţă pe copii şi adolescenţi cum să devină adulţi responsabili.

"Cercetăşia este o metodă de educaţie complementară mediului familial şi şcolar şi are ca scopuri dezvoltarea sănătăţii fizice, formarea caracterului, formarea unor abilităţi practice, servirea aproapelui şi descoperirea lui Dumnezeu", explică Valeriu. Altfel spus, cercetaşii creştini predau lecţia omului bun!

Cercetaşi... spirituali

Ca toţi cercetaşii, şi cei creştini se ghidează după cele zece legi mondiale ale cercetăşiei, care le cer să fie loiali, utili, curajoşi, respectuoşi, empatici şi oameni de onoare, dar pun un accent mai mare pe viaţa spirituală şi credinţa creştină. Pedagogia aceasta a fost creată la începutul secolului de călugărul iezuit Jacques Sevin, care a fost şi promotor al cercetăşiei în Europa. Iar pe lângă normele religioase, una din regulile pe care cercetaşii creştini o învaţă este că natura trebuie respectată şi îngrijită, pentru că este creaţia lui Dumnezeu.

Asociaţia orădeană funcţionează pe lângă Episcopia Greco-Catolică, însă are un caracter pluriconfesional, iar la activităţile ei pot participa copii, indiferent de religia în care au fost botezaţi. "În prezent, avem cam 50 de cercetaşi", spune Valeriu.

Schimb de experienţă

Cercetaşii creştini orădeni sunt împărţiţi în şase grupe, trei de fete şi trei de băieţi. Cei mai mici, între 8 şi 12 ani, sunt lupişorii, cei între 12 şi 16 ani sunt cercetaşi, iar cei peste 17 ani sunt drumeţi sau călăuze. Coordonaţi de voluntari, ei au întâlniri periodice şi merg împreună în excursii şi tabere. "Voluntarii suntem oameni obişnuiţi, fiecare cu jobul său. Însă ne facem timp să ducem mai departe această formă de educaţie", spune Valeriu, convins că cercetăşia contribuie la buna creştere.

În plus, pentru că asociaţia locală este membră a Federaţiei Europene a Scoutismului, adolescenţii orădeni au ocazia să participe şi la întâlniri cu cercetaşi creştini din alte ţări. De pildă, în vară, au mers la Euromoot, un pelerinaj de opt zile în Italia, în care tineri de pe tot continentul au putut să se cunoască reciproc.

În mijlocul naturii

Tot în această vară, cercetaşii creştini orădeni au mers cu cortul în Munţii Apuseni. Timp de o săptămână, au învăţat nu doar să se autogospodărească în natură, făcând foc ori gătind sub cerul liber, ci şi să o protejeze.

"Fiecare patrulă are sarcina să construiască un colţ al taberei: zona de corturi, vatra focului, locul de luat masa. Totul folosind doar lemn şi sfoară", explică Valeriu. Copiii au învăţat, astfel, că după vizita lor în natură, nu trebuie să rămână urme.

În plus, toţi cercetaşii au curăţat gunoaie aruncate în munţi de alţi turişti. "Îi învăţăm că trebuie să facă un serviciu în folosul comunităţii, de orice fel ar fi el".

Cercetaşii creştiniUn stil de viaţă

Fiecare mică experienţă îi educă pe cercetaşi, chiar dacă lor li se pare, poate, că se joacă. "Ne dorim ca principiile învăţate să fie pentru ei un mod de viaţă, să le schimbăm modul în care relaţionează cu ceilalţi oameni şi în care îşi setează ţelurile". O dovadă că Valeriu crede în utilitatea acestui model de educaţie este faptul că toţi cei trei copii ai săi sunt cercetaşi creştini.

Cei dornici să descopere cercetăşia creştină pot să participe, pe 6 octombrie, la festivitatea de deschidere a noului an cercetăşesc, care va avea loc după slujba de duminică, la Catedrala Greco Catolică Sfântul Nicolae. "Oricine e binevenit", zice coordonatorul asociaţiei. Numai să aibă dorinţa de a fi o persoană mai bună...