Patru echipe de cercetători din Europa, printre care şi un grup coordonat de un om de ştiinţă de origine română, au ajuns în finala unui concurs organizat de Uniunea Europeană, două dintre echipe având şansa să primească o finanţare în valoare de până la un miliard de euro pe o perioadă de zece ani pentru a-şi continua munca de cercetare şi dezvoltare de noi tehnologii, relatează Associated Press.

În competiţie au fost înscrise 26 de proiecte, 20 dintre ele fiind eliminate anul trecut şi patru reuşind să intre anul acesta în finală. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 28 ianuarie.

Printre proiectele rămase în concurs se numără şi "Îngerii Păzitori Digitali", concept propus de echipa coordonată de Adrian Ionescu de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Ionescu susţine că avansul tehnologiilor mobile a fost concentrat în special în zona de telecomunicaţii şi jocuri.

Proiectul propus de echipa sa, "Îngerii păzitori", are ca obiectiv dezvoltarea unor dispozitive personale care să îi avertizeze pe utilizatori de pericolele iminente, să îi încurajeze să facă sport, precum şi să colecteze informaţii despre sănătatea şi mediul în care trăieşte utilizatorul, date ce le-ar putea fi de folos medicilor.

Ionescu susţine că un astfel de dispozitiv ar putea duce la reducerea costurilor de finanţare a sistemelor de sănătate prin prevenirea unor boli şi gestionarea eficientă a maladiilor care se manifestă.

Mai mult, componentele necesare pentru dezvoltarea unui astfel de dispozitiv sunt disponibile în prezent, a precizat cercetătorul român, cheia fiind diar integrarea acestora într-un sistem funcţional.

Celelalte proiecte ajunse în finală sunt: un computer cu o capacitate imensă de stocare care să poată simula scenariile unor schimbări sociale şi economice majore; cel mai precis model computerizat al creierului uman şi cea mai bună metodă de a exploata grafenul, un material foarte uşor şi subţire, dar mult mai dur decât oţelul.

Sursa: gandul.info