Chiar înainte de debutul anului universitar, cercetătorii Universităţii din Oradea le vor arăta orădenilor ce presupune munca lor. Instituţia s-a înscris pe lista europeană a centrelor de cercetare unde, pe 27 septembrie, se va celebra Noaptea Cercetătorilor, un eveniment găzduit de oamenii de ştiinţă pentru publicul larg.

La fel ca universităţi şi institute din Bucureşti, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Sinaia Braşov şi Galaţi, Universitatea din Oradea a pus la punct un program ştiinţific accesibil oricărui orădean.

Astfel, între orele 17 şi 23, în sala de jocuri sportive a Universităţii (de pe malul stâng al Peţei), cercetătorii universitari vor face demonstraţii practice şi experimente pentru "copiii între 9 şi 99 de ani".

Totodată, orădenii vor putea afla noutăţi din lumea ştiinţei, vor putea dezbate probleme actuale ale omenirii ori vor putea primi răspunsuri la nelămuririle pe care le au. "Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative", se arată într-un comunicat al Universităţii din Oradea.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg.

Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.