Campania electorală a fost un prilej bun pentru orădeni să vorbească direct cu primarul. Înainte de a câştiga cel de-al treilea mandat, Ilie Bolojan a avut peste o sută de întâlniri în cartierele oraşului, ascultând ce au oamenii de spus şi explicându-le ce doreşte să facă în continuare. La fiecare întâlnire cetăţenească, edilul le-a cerut apropiaţilor săi să noteze riguros pretenţiile oamenilor şi să caute rapid soluţiile.

În total, orădenii au ridicat peste 300 de probleme, arătându-se nemulţumiţi, de pildă, de duhoarea emanată de ferma de porci Nutrientul, de calitatea apei de la robinete ori de câinii pe care vecinii lor îi cresc în apartamente.

Cu ochii pe Nutripork

Întâlnirile la care primarul Bolojan a participat au fost răsfirate în toate cartierele, aşa că, firesc, oamenii au ridicat probleme specifice zonei în care locuiesc. Cel mai elocvent exemplu este în Ioşia şi Rogerius, unde aproape în unanimitate oamenii s-au plâns de mirosul pestilenţial care vine de la ferma Nutrientul. "Este o problemă care nu ţine de Primărie, dar fac apel la Agenţia de Protecţia Mediului şi la Garda de Mediu să ia măsurile necesare pentru rezolvarea ei, fie prin retehnologizarea, fie prin relocarea fermei", spune Ilie Bolojan.

Eduard Florea, city manager OradeaTot în Ioşia, oamenii s-au plâns de străzile neasfaltate şi de frecvenţa autobuzelor. "Această problemă am întâlnit-o în majoritatea zonelor periferice şi am cerut OTL să facă o analiză, să vedem dacă nu ar fi mai utilă înlocuirea unui traseu lung cu altele mai scurte şi mai dese", spune city-managerul Eduard Florea (foto), însărcinat să rezolve multe din problemele ridicate de orădeni.

Apa caldă... cea rece

Orădenii din Rogerius i-au mai spus lui Bolojan că sunt nemulţumiţi de parcările de domiciliu, fie pentru că sunt neasfaltate, fie că nu ajung pentru toţi şoferii. Reprezentanţii Primăriei analizează acum fiecare cvartal de blocuri, pentru a depista unde şi cum ar putea fi amenajate parcări suplimentare.

Tot din Rogerius primarul a aflat că oamenii sunt supăraţi pe felul în care au lucrat muncitorii RCS&RDS la îngroparea cablurilor, întrucât nu au refăcut zonele verzi, dar şi pe gălăgia şi mizeria pe care o fac câinii vecinilor, cerând ca Primăria să reglementeze acest aspect. Această din urmă problemă a fost ridicată şi de locuitorii din Nufărul.

De asemenea, în toate cartierele de blocuri primarul Bolojan a auzit o altă nemulţumire stringentă a orădenilor: calitatea apei de la robinet. Orădenii se plâng că, atunci când deschid robinetele, sunt nevoiţi să aştepte minute în şir până să simtă apa caldă, dar şi că uneori apa rece capătă o culoare maronie. "Este nevoie de un sistem de recirculare a apei calde şi ne gândim la un proiect pilot cu bazine de decantare a apei reci", spune Florea.

Să vină Poliţia!

În toate cartierele oraşului, oamenii i-au mai spus primarului că pomii din jurul blocurilor au crengi uscate care le cad pe maşini sau ramuri care le lovesc ferestrele. "De asemenea, am primit foarte multe solicitări de amenajări de treceri pietonale denivelate, din toate cartierele. Unele le luăm în calcul, de exemplu pe strada Corneliu Coposu, altele, care vin de pe artere de tranzit, cum este Matei Corvin, nu le putem onora", spune city-managerul.

O altă nemulţumire generală a orădenilor este legată de activitatea Poliţiei Locale. Oamenii cer ca poliţiştii să supravegheze intens spaţiile publice, din care să împrăştie cerşetorii şi vandalii. "La această chestiune va trebui să colaborăm cu Poliţia Municipiului şi cu Jandarmeria, care au efective mai mari decât Poliţia Locală", zice Eduard Florea.

Velenţa vrea gaz...

Capacele de canal care se mişcă şi zdrongăne au fost o altă mâhnire a orădenilor, iar primarul Bolojan le-a dat dreptate, confirmând că Oradea are capace de o calitate foarte proastă, care ar trebui înlocuite.

De asemenea, orădenii din Velenţa, unde există mari zone netermoficate, au cerut extinderea reţelelor de gaz, dar şi amenajarea de terenuri de sport, iar cei din Episcopia vor ca străzile să le fie asfaltate. Cei din Oncea s-au plâns de molozurile aruncate pe terenurile virane de aici, iar cei din Podgoria de lipsa de presiune a apei de la robinete. În cartierul Grigorescu, oamenii sunt nemulţumiţi de vecinii care nu îşi întreţin terenurile şi de străzile de pământ, în Bălcescu de lipsa iluminatului public şi a utilităţilor, iar în Iorga de lipsa şanţurilor de colectare a apelor pluviale.

Aşadar, ofurile orădenilor au fost adunate, centralizate şi sunt, rând pe rând, analizate. Mai rămâne de văzut câte dintre ele vor fi şi rezolvate. Şi, mai ales, când...


Vocea străzii

Care credeţi că ar trebui să fie priorităţile primarului Ilie Bolojan în cel de-al treilea mandat al său?

Să scadă taxele şi impozitele, să avem iarna căldură şi apă caldă, să scadă preţul gigacaloriei şi să scadă preţul la noul ştrand.
Eva Nagy

Să se asigure că noii investitori din parcuri vor plăti cu 100 de lei peste salariul minim şi să supravegheze atent lucrările.
Johnny Kross

Este nevoie de şosea de centură între Borş-Sântandrei şi Biharia-Oşorhei. Aşa poate vom scăpa de TIR-urile care străbat oraşul.
Cornel Crecan

Prioritatea numărul unu pentru primar este să continue să facă pentru oraş ce a făcut şi până acum, mai mult nu este nevoie.
Şerban Nabres

Priorităţile să fie spitalele, drumurile, locurile de parcare, curăţenia Crişului şi să vadă cum poate creşte salariile din oraş.
Daciana Camelia Rogojan

Să facă în aşa fel încât să fim primii şi la mărirea salariilor. Mulţumim pentru aspectul Oradiei, dar să nu uite de salariile muncitorilor.
Tiberius Morar