De când a fost amenajat de municipalitate, parcul ce înconjoară Cetatea Oradea e unul din locurile preferate de mirii orădeni pentru fotografii. În fiecare sâmbătă şi duminică, sute de perechi de tineri căsătoriţi merg în parc pentru a face câte mai multe poze care să le aducă aminte de speciala zi a nunţii lor.

Bucuria lor e umbrită însă de zecile de cerşetori de toate vârstele, care stau la porţile parcului. De cum văd un alai că se apropie, ţiganii o iau la goană după maşini şi înconjoară mirii, naşii şi restul nuntaşilor, cerându-le bani. "Bossule, dă un leu ca să fii fericit!", sunt vorbe pe care toţi nuntaşii le aud de la cerşetori.

Ca să scape de ei, unii le dau bani, fără să-şi dea seama însă că nu fac altceva decât să întărâte alţi cerşetori care apar în zonă şi care jinduiesc după câţiva lei.

Alţii se enervează din cale afară şi, iritaţi pe bună dreptate, ameninţă cerşetorii că cheamă Poliţia. Aceştia ignoră, însă, ameninţarea, căci ştiu că ameninţările sunt în van.

De numeroase ori, toate acestea se petrec sub ochii paznicilor din parc care, din când în când, îi mai alungă pe cerşetori. Alteori, însă, vorbele lor nu mai au niciun efect. Iar concluzia e una singură: speculanţi cum sunt, cerşetorii ştiu unde şi când să stea. Mai ales când nimic nu-i împiedică.

N-ar fi rău ca agenţii Poliţiei Locale să mai patruleze prin zonă în weekend-uri, cât mai ţine sezonul de nunţi. Măcar de uniforma lor să se sperie şi cerşetorii...