În timp ce premierul desemnat Nicolae Ciucă (PNL) a anunţat că introducerea certificatului verde la locul de muncă "reprezintă o prioritate" şi a făcut apel la toţi parlamentarii să voteze legea, ministrul propus al Sănătăţii, PSD-istul Alexandru Rafila, are o opinie mai populară.

"Certificatul verde e o prioritate. Suntem o ţară care din păcate a avut o experienţă tragică în valul 4. În alte ţări din Europa e al 5-lea val, aşa că fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde", a spus, marţi, Nicolae Ciucă.

O zi mai târziu, la audierile din Parlament, Alexandru Rafila, care urmează să preia Ministerul Sănătăţii, a fost de altă părere, spunând că certificatul "trebuie introdus într-un moment oportun". "Certificatul verde e un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la 2-3 săptămâni de creştere şi scos la descreştere. Nu trebuie să-l prezentăm ca pe un instrument opresiv. La nivelul CE există o preocupare pentru standardizarea unui test pentru testarea reală a imunităţii", a spus Rafila în Parlament, potrivit Digi24.ro.

"Trebuie să am un algoritm după care îl introduc. Vă dau un exemplu: creşte timp de 3 săptămâni consecutiv numărul de cazuri, chiar dacă plecăm de la un nivel foarte jos, cu un coeficient de multiplicare de 1,5 pe săptămână. Şi atunci, acesta este un criteriu pentru introducerea certificatului verde. Când îl scot? Când am un număr de săptămâni cu descreştere, cu un anumit coeficient şi scad sub o anumită incidenţă cumulată", a mai spus Alexandru Rafila, propus să preia Ministerul Sănătăţii, condus în ultimii ani de Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă şi Cseke Attila. 

Totuşi, Rafila a făcut un apel către români să-i convingă pe vârstnici să se vaccineze: "Dacă vreţi să avem sărbători liniştite, să ne protejăm vârstnicii. Să-i vaccinăm".

Proiectul pus pe masa parlamentarilor României prevede introducerea certificatului "verde" Covid pentru angajaţii din sănătate, din toate instituţiile şi regiile publice, precum şi din birourile cu peste 50 de persoane. Proiectul de lege stipulează că, pentru a putea merge la muncă, angajaţii din categoriile menţionate mai sus vor trebui să prezinte certificatul digital european, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală sau un rezultat negativ în urma testării PCR sau antigen.

Proiectul se află de aproape o lună la Camera Deputaţilor pentru votul final, după ce a picat la votul din Senat unde PSD, care l-a desemnat pe Alexandru Rafila, a votat împotrivă. Potrivit Libertatea.ro, dezbaterile din Camera Deputaţilor s-au blocat după depunerea mai multor amendamente.