Proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului "verde" Covid-19 pentru personalul medical, angajaţii instituţiilor publice, inclusiv membrii Parlamentului, precum şi pentru angajaţii firmelor în care activează concomitent mai mult de 50 de persoane a fost respins, miercuri, de Senatul României.

Două voturi lipsă

Fiind vorba despre o lege organică, propunerea trebuia să adune 68 de voturi "pentru". În favoarea iniţiativei de lege s-au pronunţat, însă, doar 67 de senatori. Asta nu înseamnă că proiectul a "căzut", căci votul final va fi dat de Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Conform Hotnews.ro, împotriva proiectului au votat senatorii PSD şi AUR, care au şi militat, în plen, împotriva unor astfel de măsuri. Totodată, doi senatori PNL s-au abţinut, fiind vorba despre George Scarlat şi Alexandru Nazare. În plus, trei parlamentari USR au lipsit de la vot, unul fiind plecat în Statele Unite, iar alţi doi fiind în avion la momentul votului. 

Şoşoacă, declaraţii scandaloase

Dezbaterile din Senat au fost tensionate. Senator PNL de Bihor, dr. Gheorghe Carp a susţinut adoptarea iniţiativei. "Dacă OMS, state mai dezvoltate au hotărât că asta este o metodă să scădem rata infectării şi să dăm şanse la viaţă, nu văd de ce am avea altă poziţie. Spania, Portugalia, la o rată de vaccinare de 90%, aproape au revenit la o viaţă normală. (…) Sunt de acord cu testare cât mai mare, dar cred că în momentul de faţă vaccinarea e cea mai importantă", a spus dr. Gheorghe Carp. 

În schimb, PSD a anunţat că va vota împotrivă, Adrian Streinu Cercel susţinând că este de acord că trebuie luate măsuri, dar nu este normal ca testarea să se facă pe banii angajaţilor, iar persoanelor trecute prin boală, dar neînregistrate în sistem să nu li se recunoască acest lucru.

Declaraţii mai radicale a avut reprezentantul AUR, Claudiu Târziu: "Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Încercăm să ne întoarcem în dictatură? Cum să normalizăm aberaţia? Toată această lege de la un cap la altul este abominabilă". El a fost combătut de PNL, USR şi UDMR.

Un moment tensionat a fost şi când la tribună a ajuns Diana Şoşoacă, care a acuzat puterea că a "întors România în epoca hitleristă". Preşedintele de şedinţă, Anca Dragu, i-a tăiat microfonul. Diana Şoşoacă a continuat cu vociferările pe toată durata şedinţei.

Cîţu: "Este un proiect care trebuie aprobat"

"Am aflat că, deşi am votat, trecerea Certificatului Verde în forma în care este acum la Senat, proiectul nu a trecut. Vom continua la Camera Deputaţilor, este un proiect important care trebuie aprobat, ajută România să depăşeaşcă acest moment şi voi avea grija ca la Camera Deputaţilor parlamentarii PNL sa fie prezenţi, să voteze", a declarat, ulterior, Florin Cîţu.


Ce prevede proiectul de lege:

- propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

- personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

- personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

- se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi.

- şi vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.

- costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice.

Sancţiuni:

- raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.

- suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.