Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă că, în urma unui control efectuat pe 7 februarie la Electrocentrale SA, furnizorul de energie termică a oraşului, s-a descoperit că termocentrala a depăşit plafonul anual de emisii alocat pe 2010 de Ministerul Mediului. "S-au constatat depăşiri ale acestui plafon, fapt pentru care a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 20.000 de lei", se arată în comunicat.

"La pulbere în suspensie, adică praf, Electrocentrale a avut un plafon de 1.700 de tone pe 2010 şi a emis 2.569 de tone, cu peste 40% mai mult decât plafonul alocat. Plafonul pentru dioxidul de sulf a fost de 16.900 de tone, iar termocentrala a emis 20.290 de tone, în timp ce la categoria de diverşi oxizi de azot plafonul era de 1.010 de tone, fiind depăşit până la 1.291 de tone", a explicat marţi pentru BIHOREANUL, Călin Mocan, prim-comisar al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu.

Potrivit informării, comisarii au efectuat controlul după ce s-au autosesizat cu privire la fenomenele de depunere accentuată de praf şi pulbere de cenuşă în anumite zone din Oradea, la sfârşitul săptămânii trecute. "Pe 7 februarie comisarii au efectuat un control la SC Electrocentrale Oradea SA, aceasta fiind principala sursă suspectată de producerea fenomenului", se arată în comunicat.

Comisarii au verificat respectarea prevederilor din Autorizaţia integrată de mediu deţinută de către Electrocentrale. "Cu precădere s-au verificat aspecte privind funcţionarea electrofiltrelor precum şi calitatea combustibilului folosit. În acest sens nu s-au constatat nereguli, instalaţia funcţionând conform prevederilor Autorizaţiei integrate de mediu emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj", se mai arată în informarea trimisă de Garda de Mediu Bihor.

Electrocentrale are termen până în 2013 să se conformeze la normele europene de mediu. "De precizat este faptul că această instalaţie este veche de 45 de ani, iar potrivit programului de conformare anexă la Autorizaţia integrată de mediu, termenul limită de conformare privind protecţia atmosferei este 2013", se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte poluarea care s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute în Oradea, Garda de Mediu Bihor spune că a fost provocată de condiţiile meteo. "Apreciem că fenomenele meteorologice din ultimele 7 zile, temperaturi scăzute de -10 grade, ninsoare, urmate de o creştere bruscă a temperaturii, combinate cu praful generat din traficul auto au determinat fenomenele menţionate anterior", se mai precizează în comunicat.