Parte din peisajul orădean de aproape trei decenii, fostul CET II din capătul cartierului Nufărul devine, cert, istorie. Închisă în 2002 şi ajunsă în proprietatea unor firme care au cumpărat-o de la Ministerul Finanţelor, termocentrala este acum complet dezafectată.

Instalaţiile au fost desfăcute pe bucăţi, clădirile sunt goale, iar până la sfârşitul acestei luni coşul de fum, o construcţie a cărei înălţime depăşeşte cu încă jumătate lungimea unui teren de fotbal, va fi pus la pământ. Proprietarii au decis să-l demoleze prin implozie, ca să facă loc unor investiţii mai utile.

Un oraş, două CET-uri

În urmă cu 29 de ani, în 1987, în Oradea era zi de sărbătoare. După doar un an de lucrări, se punea în funcţiune a doua centrală termică a urbei, ridicată la marginea cartierului Nufărul, taman în celălalt capăt faţă de CET-ul I deschis în 1966 pe Calea Borşului. Planurile autorităţilor comuniste erau măreţe: centrala cea veche de pe Borşului urma să deservească platforma industrială şi vestul oraşului, iar cea nouă restul urbei şi o parte din Sânmartin.

Căderea regimului a adus, însă, închiderea marilor consumatori industriali, astfel că CET I s-a dovedit mai mult decât suficient. În cazanele din CET II focul a mai ars până în 2002, când Termoelectrica, firma care o deţinea şi administra, a falimentat. Muncitorii au fost concediaţi, iar ansamblul de clădiri a devenit, încet, dar sigur, o ruină.

Viitor parc industrial

Întins pe 144 hectare, CET II a fost vizitat în ultimul deceniu doar de paznici şi de amatorii de senzaţii tari, care s-au strecurat în curtea fostei centrale pentru a se căţăra pe coşul de fum. În toţi aceşti ani, Primăria a încercat să obţină terenul şi clădirile de la Ministerul Finanţelor, care a preluat patrimoniul Termoelectrica, dar fără succes. În cele din urmă, în toamna anului trecut, asocierea firmelor Aloref din Alba Iulia şi Ascom Internaţional din Bucureşti a câştigat proprietatea prin licitaţie, în schimbul a 7,1 milioane euro.

Cumpărătorii s-au obligat să dezafecteze centrala şi să ecologizeze terenul, inclusiv haldele de cenuşă, până la sfârşitul anului 2018. Cele două companii au anunţat că au de gând să amenajeze aici un parc industrial, idee pe placul municipalităţii, care voia să-i dea aceeaşi destinaţie dacă obţinea dreptul de proprietate. 

CET cu TNT

La un an după achiziţie, Aloref şi Ascom Internaţional fac primii paşi vizibili pentru dezafectarea centralei. Componentele vechilor instalaţii au început să fie dezmembrate şi în fiecare zi pe poarta centralei sunt scoase deşeurile rezultate în urma operaţiunii, pentru a fi duse la  fier vechi.

Săptămâna trecută, firmele au primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor aprobarea şi pentru demolarea coşului de fum, operaţiunea cea mai spectaculoasă. Înaltă de 160 metri, cu un diametru de 14 metri la bază, construcţia din beton armat monolit va fi demolată prin implozie. Astfel, cu ajutorul explozibililor, turnul va fi pus la pământ rapid, în câteva secunde, fără ca fragmentele să fie aruncate în aer. Când anume se va produce "spectacolul", proprietarii nu au dorit să anunţe. Cert e că, aşa cum au declarat în proiectul depus la APM Bihor, o vor face până cel târziu pe 30 noiembrie, firma specializată în demolări prin explozibili fiind deja contractată şi având proiectul făcut.

Efecte adverse

Turnul va fi prăbuşit controlat pe direcţia sudică, fără riscuri deosebite, mai ales că în vecinătatea lui există doar clădiri neutilizate, iar limitele de proprietate sunt, în toate direcţiile, la distanţe de sute de metri.

Desigur, deflagraţia va produce zgomot, o undă de şoc şi un nor de praf, care însă n-ar trebui să producă pagube. De altfel, pentru atenuarea undei de şoc, la baza coşului va fi amenajat un aşa-numit pat de afânare, din bucăţi de beton uriaşe acoperite cu pământ.

Aşadar, orădenii care vor auzi în zilele următoare o bubuitură puternică nu trebuie să intre în panică. Înseamnă doar că o părticică din trecut dispare în istorie...