Cel mai important monument istoric al Oradiei, Cetatea, care ar trebui să fie şi atracţia turistică principală a oraşului, îşi caută locatari. 

Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), care administrează fortăreaţa, va scoate la licitaţie mai multe spaţii, pentru afaceri din domeniul HoReCa, dar nu numai. "Intenţia noastră este să animăm fiecare corp din Cetate", spune directoarea APTOR, Alina Toie.

Liber la închiriat 

Fondurile europene atrase pentru reabilitarea Cetăţii au fost o mană cerească. Cu greu ar fi putut bugetul Oradiei să suporte lucrările în valoare de peste 87 milioane lei, cât s-au cheltuit pentru refacerea şi consolidarea celor opt corpuri de clădiri. Finanţarea nerambursabilă a fost acordată, însă, cu o condiţie: timp de cinci ani după finalizarea proiectului, majoritatea spaţiilor din Cetate nu au putut fi folosite în scop comercial, astfel că multe au rămas pustii.

Între timp, interdicţia a expirat, iar acum închirierea lor poate fi scoasă la licitaţie. La finalul anului trecut, Consiliul Local a aprobat un nou regulament pentru Cetate, ce stabileşte destinaţia fiecărei clădiri. "Pregătim caietele de sarcini şi vom scoate la licitaţie concesionarea mai multor spaţii din Cetate", spune Alina Toie (foto).

Cultură, afaceri, binefaceri

Potrivit regulamentului, Palatul Princiar (corpurile A şi B) va găzdui în continuare Muzeul oraşului Oradea, precum şi spaţii administrative ale APTOR, care s-a mutat aici de pe strada Primăriei. 

Corpul C, aflat în spatele bisericii romano-catolice, unde acum se află Galeriile de Artă Reperaj, va adăposti în continuare, la parter, spaţii culturale, potrivite pentru expoziţii de artă, lansări de carte şi concerte de muzică de cameră. Încăperile de la etajele I şi II vor fi închiriate ca spaţii pentru birouri, centre de formare profesională sau sedii pentru organizaţii neguvernamentale. În plus, la etajul II există şi o sală de conferinţe ce va putea fi folosită. Spaţiile pentru birouri ar putea fi închiriate de mici afaceri sau de profesionişti, precum notarii ori avocaţii. 

Corpul E (latura nordică a Palatului Princiar) va fi dedicat ONG-urilor de utilitate publică, adică acelor asociaţii de importanţă locală sau regională care desfăşoară activităţi de binefacere. Tot aici s-ar putea muta, dacă va fi nevoie, şi instituţii publice.

Corpul I (fosta cazarmă a inginerilor militari, aflată imediat după intrarea în fortăreaţă) îşi păstrează şi el destinaţia de "centru de excelenţă IT". Aici îşi are sediul asociaţia "Make IT in Oradea", prin care Primăria finanţează afaceri locale în domeniul digital şi unde se pot închiria birouri pentru asemenea firme.

"Un mall în aer liber" 

Celelalte clădiri vor fi dedicate afacerilor din sectorul alimentaţiei publice, precum cafenele, berării, restaurante, dar şi activităţilor comerciale. Pe Aleea Breslelor (corpul K) îşi vor putea găsi loc, în continuare, meşteşugari, iar Muzeul Pâinii, amenajat în brutăria veche de 300 de ani a Cetăţii, va reînvia. Piaţa9, o firmă locală care deţine cunoscutul restaurant omonim, a concesionat deja acest spaţiu şi un altul din vecinătate. "Lucrează la un proiect de amenajare, care va cuprinde şi o expoziţie. Nu este suficient să ai un restaurant, trebuie să vinzi şi o poveste", spune city-managerul Mihai Jurca (foto).

O veste bună e şi aceea că turiştii se vor putea caza în Cetate. Clădirea care a adăpostit Statul major al Garnizoanei austriece (corpul D) şi care, în 2016, pentru o scurtă perioadă, a mai fost amenajată ca hotel, va recăpăta această destinaţie. "Va fi un hotel-şcoală. Va funcţiona ca un hotel, dar personalul va fi format din elevi", explică Jurca, referindu-se la cursanţii Oradea Hospitality Management Academy (OHMA), o şcoală de ospitalitate deschisă în 2020, sub licenţa celebrei École hôtelière de Lausanne. 

În restul spaţiilor comerciale îşi vor putea găsi loc comercianţii care vând produse locale şi artizanale. "Important este ca toate spaţiile să-şi găsească locatari, care să crească traficul de zi cu zi. Cetatea trebuie să fie ca un mall în aer liber, un loc unde ai posibilitatea să faci mai multe activităţi", mai spune city-managerul. Un loc unde orădenii şi turiştii deopotrivă să înveţe trecutul şi să aprecieze clipa prezentă...