După Castelul Peleş, Cetatea Alba Iulia a ajuns pe locul doi în topul celor mai vizitate destinaţii turistice din România. Datele apar în clasamentul alcătuit de cel mai cunoscut portal turistic, TripAdvisor, pe baza voturilor date de cei care au vizitat fortificaţia, anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, unul dintre principalele motive pentru care anual aici vin peste 300.000 de turişti este schimbul de gardă din cetate. În fiecare zi, la prânz, turiştii pot vedea, aici, un ceremonial unic în ţară, ceremonialul schimbului de gardă, în cadrul căruia soldaţii mărşăluiesc în uniforme care le imită perfect pe cele din secolul al XVIII-lea.

"Avem turişti din cele mai îndepărtate colţuri, chiar zilele trecute am avut un grup din China", a precizat ghidul turistic Claudiu Chindriş.

Catedrala Reîntregirii Neamului, Catedrala Catolică, Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan sau statuia lui Mihai Vitezul sunt cele mai cunoscute obiective turistice din zonă. Senzaţie printre turiştii veniţi din toată Europa fac însă reprezentaţiile trupelor care reconstituie istoria şi spectacolul gărzilor, arată Digi.

Ceremonialul schimbului gărzilor are loc în Cetatea Alba Carolina în fiecare zi, la ora 12, de la 1 mai până la finalul lunii septembrie.

Cetatea Alba Carolina se întinde pe 120 de hectare. Construcţia edificiului a început în 1715, după planurile arhitectului italian Giovani Morando Visconti şi a durat 24 de ani.