La început de iulie, orădenii sunt poftiţi la cea mai bogată ediţie de până acum a Festivalului Medieval al Cetăţii, eveniment menit să pună în valoare bătrâna fortăreaţă.

Atmosfera medievală va fi adusă din nou la viaţă de cavaleri, meşteri şi domniţe care nu vor veni doar de pe meleaguri româneşti, ci şi din alte ţări, urmând să-şi instaleze taberele în Parcul Cetăţii. Pe lângă demonstraţiile şi spectacolele pregătite de aceştia, orădenii sunt invitaţi şi la concerte cu invitaţi de seamă.

Invazia cavalerilor

Festivalul Medieval al Cetăţii se va desfăşura în perioada 6-8 iulie, fiind organizat de Asociaţia de Promovare a Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), din subordinea Primăriei, cu sprijinul Muzeului Oraşului. Ediţia 2018 va fi una mai îmbelşugată, suma alocată organizării ridicându-se la 450.000 lei, semnificativ mai mult decât anul trecut, când s-au cheltuit 350.000 lei.

preşedintele APTOR, Mihai Jurca"Vrem să-l transformăm în cel mai mare festival medieval din zona aceasta a Europei. Membrii trupelor medievale din ţară ne spun că este deja cel mai mare din România", afirmă preşedintele APTOR, Mihai Jurca (foto).

La finalul săptămânii viitoare, în Cetate vor ajunge, aşadar, peste 270 de "actori" medievali - cavaleri, domniţe, meşteri, menestreli şi jongleri -, membri ai unor trupe anume înfiinţate ca să readucă la viaţă vechile obiceiuri medievale din România, Ungaria, Republica Moldova şi Polonia. Având în vedere că în curtea interioară a Palatului Princiar se fac lucrări pentru transformarea în arheoparc, cu toţii îşi vor instala corturile în Parcul Cetăţii, lângă Poarta de Est.

Pe cai!

Invitaţii ce evocă alte vremuri au pregătit momente atractive. Asociaţia Deus Vult, care a amenajat în Cetate o încăpere cu armuri, arme şi alte accesorii specifice Ordinului Cavalerilor Templieri, va fi gazda trupelor oaspete şi va organiza o luptă între toţi cavalerii prezenţi, care vor "asedia" fortăreaţa. "Trebuie să le mulţumim celor de la Deus Vult. Ei ne-au ajutat să dăm sfoară în ţară şi să adunăm atât de mulţi invitaţi", spune Mihai Jurca.

Între atracţiile ediţiei, organizatorii au mai inclus lupte călare, demonstraţii de tir cu arcul tot călare, întreceri de tir cu arcul tradiţional, dresură de şoimi, concerte de muzică şi spectacole de dansuri medievale. De asemenea, pe Aleea Breslelor îşi vor instala standuri meşteri şi artizani tradiţionali, inclusiv fierari care vor lucra "pe viu", chiar în faţa vizitatorilor.

Menestrelii Cetăţii

Serile vor fi animate cu spectacole de muzică susţinute de artişti din ţară şi din Ungaria pe o scenă ce va fi instalată în curtea fortăreţei. "Vrem să ne adresăm şi tinerilor, să facem evenimentul actual şi atractiv pentru ei", spune Jurca. Lista invitaţilor este, deci, remarcabilă.

SubcarpațiVineri, 6 iulie, este programat să cânte Bródy János (Ungaria) şi "Menestrelii Cetăţii", alături de invitaţii lor: Dan Andrei Aldea, Mircea Bodolan, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă. Sâmbătă, scena va aparţine formaţiei de "blues ardelenesc" Nightlosers, urmată de Subcarpaţi (foto), o trupă care îmbină muzica românească tradiţională şi ritmurile electronice, şi care la ediţia de anul trecut au reuşit un super-concert, umplând curtea Cetăţii de fani.

Duminică, în ultima zi a festivalului, vor concerta clujenii de la Ad Libitum Voices, un grup care practică stilul pop-opera, şi basarabeanul Vanotek, autorul unor hituri precum "Tell me who", apreciate nu doar în România, ci şi în Rusia, ori "Back to me", difuzat în heavy-rotation la mai toate posturile de radio din ţară. Aşa că Festivalul Medieval din Cetatea Oradiei nu va celebra doar timpurile străvechi, ci şi pe cele de azi...