Lăsată în paragină până acum câţiva ani, Cetatea Oradea are o faţă nouă, iar după finalizarea lucrărilor de reabilitare va deveni cel mai mare şi mai complex obiectiv turistic din oraş.
"Popularea" ei a fost gândită - spun reprezentanţii municipalităţii - în aşa fel încât aici să fie promovată istoria Cetăţii, a oraşului şi a oamenilor ei, turiştii urmând să fie atraşi şi cu expoziţii de artă, cafenele cu terase şi un restaurant cu specific tradiţional.
Aproape deschisă
După şase ani de şantier, lucrările la Cetatea Oradea, monument istorico-arhitectonic de clasa A, de importanţă naţională şi universală, vor fi finalizate în luna noiembrie, iar deschiderea oficială se va face printr-un Târg de Crăciun.
Orădenii şi turiştii o vor putea vedea totuşi - ce-i drept, nu în întregime - încă de luna viitoare. "Se vor putea vizita zona teatrului de vară, Corpul J, Grota Roşie, precum şi curtea interioară, de jur împrejurul Palatului Princiar", spune Dumitru Sim (foto), managerul proiectului de revitalizare a Cetăţii, în valoare de circa 88 milioane lei.
Cum se mai lucrează doar la subsolurile corpurilor A şi B (Palatul Princiar), unde au fost descoperite faţada vestică şi cea sudică a fostei catedrale gotice, aleşii locali au aprobat recent regulamentul de organizare şi funcţionare a complexului istoric. Acesta prevede, detaliat pe corpuri de clădiri şi zone, activităţile care vor putea fi găzduite aici.
"Popularea Cetăţii nu se face haotic. Ea a fost gândită înainte de depunerea proiectelor, de o echipă complexă. Activităţile trebuiau să fie compatibile cu un sit de o asemenea importanţă şi, mai ales, finanţabile. Ne-am axat, întâi, pe funcţiuni culturale, iar apoi pe unele de susţinere a turismului", explică Sim.
Accent pe istorie
Oaspeţii vor fi invitaţi să vadă un Muzeu al Cetăţii şi al Oraşului Oradea, amplasat în cea mai mare parte în corpurile A şi B, unde va fi prezentată istoria fortăreţei şi a urbei, în ordine cronologică, cu obiecte ce includ heraldică şi medalistică, hărţi şi stampe, precum şi încăperi în care vor fi reconstituite scene importante din trecut, cu manechine şi costume de epocă. Muzeul va avea şi o secţie multiconfesională, una dedicată formelor de tortură folosite în Evul Mediu (Muzeul Supliciului) şi mai multe săli dedicate istoriei teatrului, vieţii culturale, presei şi fotografiei orădene.
În corpul H va funcţiona un Muzeu al Pâinii, în care turiştii vor putea vedea, între altele, cuptoare şi reţetare vechi. Pentru dotarea tuturor secţiilor Muzeului Cetăţii, municipalitatea va lucra cu o echipă de muzeografi, istorici, arhivari, dar şi cu reprezentanţi ai cultelor. "Lucrăm pentru a stabili ce ar trebui prezentat în secţia multiconfesională", spune Dumitru Sim. Turiştii vor putea coborî în subsolul corpurilor A şi B pentru a admira faţadele vechii catedrale gotice de aici, iar în corpul P vor vedea un lapidarium, ce va conţine cele mai frumoase pietre sculptate (romanice, gotice, renascentiste) găsite în urma săpăturilor arheologice recente.
Cu cafenele şi terase
Tot în Cetate vor funcţiona ateliere meşteşugăreşti, teatrul de vară, o galerie de artă, Casa Căsătoriilor, o bibliotecă virtuală, un centru de informare turistică, o sală multifuncţională pentru evenimente, precum şi un complex numit "Asylum Artorum". "Aici vom caza tineri artişti fără posibilităţi, care îşi vor plăti doar utilităţile şi, în contrapartidă, vor ţine cursuri de pictură şi sculptură, vor da concerte de vioară şi mici spectacole de teatru", explică managerul de proiect.
În acelaşi regim, în Corpul I, municipalitatea asigură 9 spaţii unor ONG-uri ce vor fi desemnate printr-un concurs de proiecte şi programe. "Caietele de sarcini s-au finalizat şi, în luna iunie, va fi făcut un anunţ în acest sens. Ne vom axa pe ONG-urile serioase din domeniul patrimoniului, artei şi educaţiei. Ele vor trebui să umple curtea Cetăţii cu activităţi zilnice", explică Sim, precizând că atribuirea spaţiilor se va face pe câte 2 ani.
În Cetate vor avea loc şi operatori economici. Administraţia Imobiliară Oradea va licita în toamnă mai multe spaţii pentru amenajarea unui restaurant cu mâncare tradiţională (Galeria Gastronomică Tradiţională), a unei cafenele literare (lângă Teatrul de Vară), a unui magazin de suveniruri şi vinuri cu specific local (Wine&Gift Shop), a unor terase sezoniere deschise vara până la miezul nopţii, precum şi a unui anticariat. De asemenea, în Muzeul Pâinii se va deschide un spaţiu de degustare a produselor de panificaţie. "Firmele vor trebui să ţină cont de specificul locului şi să propună exclusiv produse tradiţionale", precizează Sim.
De toate, turiştii se vor putea bucura, din plin, de la anul...