Începând din acest an, orădenii vor avea şi ei un târg de Crăciun. Deşi cel mai probabil nu va putea concura cu evenimente similare care au deja tradiţie în Viena, Budapesta şi chiar Sibiu, târgul de la Oradea va avea şi el surprizele lui. 

Prima ediţie va avea loc în Cetatea Oradea, care va fi gătită de sărbătoare şi va găzdui 30 de standuri cu produse tradiţionale, cadouri de mai multe soiuri, deserturi, vin fiert şi pălincă. De asemenea, în fiecare seară în fortăreaţa orădeană vor răsuna colinde şi cântece de sezon.

Negoţ şi artizanat

Eveniment aşteptat de multă vreme, primul Târg de Crăciun al Oradiei va avea loc în Cetatea de curând reabilitată, în perioada 4-31 decembrie. Pentru prima ediţie, reprezentanţii municipalităţii au pregătit 30 de căsuţe din lemn pentru vânzarea produselor specifice, cum ar fi alimente tradiţionale, ciocolată de casă, turtă dulce, decoraţiuni, cadouri, aranjamente florale, felicitări, suveniruri, dar şi vin şi palincă. "Este primul târg autentic de Crăciun din Oradea şi am încercat să aducem şi aici unele aspecte prezente la târgurile deja tradiţionale din acest domeniu. Cel mai important lucru este să-i creem o identitate  care va trebui păstrată şi în anii următori", a spus city-managerul Eduard Florea.

Organizatorii au pregătit şi o zonă dedicată organizaţiilor non-profit care realizează produse handmade (bijuterii, lumânări, decoruri pe sticlă), precum şi una dedicată meşterilor populari, cu instrumente muzicale, articole croşetate şi altele. În Cetate vor funcţiona două zone rezervate alimentaţiei publice şi alte două încăperi pentru prezentarea şi vânzarea de vin adus de vinotecile Vura şi Millésimé. În zona de alimentaţie, Primăria a selectat restaurantul Queens şi un alt restaurant din Maramureş cu preparare specifice de sărbători. Cele doi operatori economici vor închiria şi un cort de circa 1.000 de persoane, care va fi încălzit, pentru cei care vor dori să rămână la un vin fiert în Cetate.

Lumini şi colinde

În fortăreaţă va fi organizat şi un mic târg de brazi şi, spre bucuria celor mici, va fi amenajat un sector cu jocuri, inclusiv un trenuleţ. De altfel, şi scena Naşterii, amplasată de regulă în faţa Primăriei, a fost mutată anul acesta tot în Cetate, unde Luxten a montat luminiţe pe clădiri şi pe podul de la intrare, astfel încât vizitatorii să simtă şi mai mult atmosfera Crăciunului.

În curtea interioară, orădenii vor putea admira şi un brad înalt de 12 metri, artificial, iar cei mici se vor putea întâlni cu Moş Crăciun, care a promis că va ajunge la târg în fiecare zi, între orele 17-20 în timpul săptămânii, respectiv între orele 12-15 sâmbăta şi 16.30-19.30 duminica. Copiii se vor putea fotografia cu Moşul într-un spaţiu special amenajat şi îi vor putea lăsa, de asemenea, mesaje.

Deschiderea Târgului de Crăciun va avea loc pe 4 decembrie, de la ora 17, cu o paradă formată din 250 de "Moşuleţi" de la Liceul Greco-Catolic şi un concert de colinde susţinut de corurile teologice ale mai multor confesiuni din oraş.

Iată vin colindători…

Programul artistic va continua până în 24 decembrie, zilnic, de la ora 17, cu alte momente artistice, colinde şi obiceiuri tradiţionale. Între invitaţi se numără coruri bisericeşti, Rock Filarmonica, ansamblurile folclorice Nuntaşii Bihorului, Florile Bihorului şi Lioara, precum şi grupurile Meda Music şi Vivere.

Târgul de Crăciun va prinde culoare şi cu ajutorul asociaţiilor Prietenii Veseliei şi Manus Pulchrae (Mâini Frumoase - latină), care vor avea în fiecare zi "Atelierele lui Moş Crăciun", unde copiii vor putea face origami, să confecţioneze ghirlande uriaşe din hârtie colorată, precum şi alte ornamente de pom. În Cetate vor funcţiona şi ateliere meşteşugăreşti, de confecţionat lumânări, obiecte din ceramică, broderie şi de preparat turtă dulce. Pentru a putea participa la asemenea întâlniri, părinţii vor trebui să-şi programeze din timp copiii şi să plătească între 10 şi 20 de lei pe oră.

Târgul va fi deschis între orele 12-21 în timpul săptămânii, respectiv între 10-21 sâmbăta şi duminica, cea mai specială zi urmând să fie, desigur, pe 24 decembrie, când Moş Crăciun va ajunge aici, cu alai, de la Gara Centrală. De Revelion, în bătrâna fortăreaţă vor răsuna şi concertele de An Nou, care anul acesta vor fi aduse orădenii Edina Bodor, Răzvan Chebeleu, Narcisa Badea şi Iulia Topotan, precum şi de grupul Fracassoni din Italia. Semn că iarna asta toate drumurile duc către Cetate...