De Ziua Naţională, la TVR a avut loc finala campaniei naţionale Resturare iniţiată de Televiziunea Română şi de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. Zece monumente şi clădiri istorice s-au întrecut pentru voturile publicului, însă numai una a fost desemnată câştigătoarea concursului. Vila Elisabeta de la Băile Herculane urmează să fie restaurată din banii strânşi de-a lungul campaniei din sms-urile şi telefoanele votanţilor, dar şi într-un cont bancar deschis pentru donaţii.

Cetatea Oradea a avut-o ca avocat pe jurnalista de televiziune Gianina Corondan, care a susţinut cauza monumentului orădean. La finalul celor aproape trei ore de dezbateri, liniile de vot au fost închise, iar Cetatea nu a reuşit să se claseze nici măcar în primele trei monumente. Acestea au fost Vila Elisabeta, Cetatea Făgăraşului şi Cetatea Sighişoarei.

Printre cele zece monumente ajunse în finală se numără şi Bâtca Doamnei, Calea Ferată Oraviţa-Anina, Băile de la Govora, ansamblul arhelologic Adamclisi, Biserica de la Părhăuţi şi Obesrvatorul Astronomic Popular din Bucureşti.

Cetatea Oradea a ajuns în finală după ce, în semifinală a întrecut în număr de voturi Castrul Roman de la Porolissum şi Cetatea de la Aiud.