După ani de zile în care Cetatea Oradea a avut mai multe spaţii goale decât cele ocupate, Primăria mai face o tentativă în revitalizarea fortăreţei.

Toate încăperile care nu au un chiriaş au fost scoase la licitaţie, iar printre acestea se numără şi atelierele ultimilor meşteri de pe Aleea Breslelor, care spun că nu îşi permit să liciteze pentru încăperile în care publicul s-a obişnuit să îi vadă. Mai cu seamă că un metru pătrat în atelierele lor costă mai mult decât în viitoarea berărie sau în hotelul din Cetate...

Licitezi sau pleci

Ida Pázmán, unul din ultimii meşteri tradiţionali ai Bihorului şi care de 8 ani are atelierul de ţesătorie din Cetate, unde săptămânal organizează şezători gratuite, a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că Primăria Oradea i-a dat 19 zile la dispoziţie pentru a goli spaţiul.

"Am primit o înştiinţare că spaţiul în care desfăşor de 8 ani activitatea de păstrarea şi promovarea tradiţiilor meşteşugăreşti a fost pus la licitaţie şi am 19 zile să eliberez spaţiul din Cetatea Oradea! Ce să zic?! Pot să rămân dacă plătesc o chirie lunară de 2.000 lei. Factura de utilităţi pe luna noiembrie a fost 1.100 lei, pe decembrie 1.430 lei. Lângă sumele astea exorbitante de utilităţi cum să mai plătesc încă 2.000 de lei pe lună?! Câţi bani ar trebui să cer de la un copil care vine la atelier, sau pentru şezătoare ca să acopere cheltuielile astea?! Pur şi simplu nu am idei, sunt blocată-şocată", a scris Ida Pázmán pe reţeaua de socializare.

Majoritatea activităţilor pe care femeia le-a organizat pentru public au fost gratuite, ea susţinându-şi existenţa din ţesătoriile vândute în Casa Meşteşugărească, cum şi-a botezat atelierul.


Aleea Breslelor din Cetate va rămâne fără... bresle

Mai scump ca la berărie!

Potrivit unei hotărâri a Consiliul Local Oradea de la sfârşitul lunii ianuarie, 30 de spaţii comerciale din Cetate au fost scoase la licitaţie, iar cele din corpul K, prin faţa căruia trece Aleea Breslelor, au destinaţia de librărie, anticariat, magazine cu produse tradiţionale, magazine cu produse de artizanat şi un local public, bistro, cofetărie sau restaurant.

Preţurile de pornire variază în funcţie de suprafaţa încăperilor, calculele arătând că preţul pe metru pătrat este de 25 de lei. Nivelul ridicat a revoltat-o şi pe Ida Pázmán.

"S-au scos la licitaţie şi spaţii în alte clădiri, inclusiv pentru berărie şi hotel, la preţuri mai mici: 7 lei pe mp la hotel, 10 lei la vinotecă, 15 lei la berărie. Eu ar trebui să scot din buzunar 25 lei pentru mp", a declarat Pázmán (foto), luni, pentru BIHOREANUL.

"Suntem ateliere, nu magazine de chinezării"

Femeia spune că nu-şi permite să participe la licitaţie, în contextul în care facturile de utilităţi sunt oricum mari în Cetate, iar în plus va plăti şi aşa-numita taxă pe clădire, adică impozitul anual, pe care Primăria, în calitate de proprietar, îl pune în cârca chiriaşilor. "Taxa de clădire pe care o plătesc acum este de 1.660 de lei pe an. Nici nu e menţionată în anunţul de licitaţie, probabil chiriaşii vor afla după", a spus meşterul.

Ca şi ceilalţi meşteri din Cetate, Pázmán nu ştie ce anume va face. "Doamna de la Primărie care a venit cu înştiinţarea a zis că trebuie să învăţ să fac bani. Eu aş fi vrut doar să ţină cont că noi suntem ateliere, nu magazine de chinezării. Asta mă revoltă cel mai tare, că nu s-au proiectat decât spaţii comerciale", a mai spus ea.

Discuţii de un an

Contactat de BIHOREANUL, Lucian Popa, directorul Direcţiei de Patrimoniu, a spus că preţurile de pornire la licitaţie au fost stabilite în urma unei evaluări imobiliare făcute la comanda Primăriei.

"S-a făcut o identificare a fiecărui spaţiu necontractat din Cetatea Oradea, s-a comandat un raport de evaluare şi preţurile de pornire au fost votate în Consiliul Local", a declarat Popa.

Directorul spune că, deşi înştiinţările sunt pe repede-înainte, meşteşugarii ştiau că trebuie să se aştepte la asta.

"Cei care ocupă aceste spaţii au fost înştiinţaţi despre situaţie acum, dar discuţii s-au purtat pe această temă încă din primăvara anului trecut", a declarat Popa.

În martie 2022, meşteşugarii din Cetate au aflat de la reprezentanţii APTOR despre această intenţie, însă un document concret au primit abia acum.

Printre spaţiile scoase la licitaţie, cel mai mare preţ total de pornire îl are viitoarea berărie, cu 12.109 lei preţul lunar de pornire pentru localul cu 650 mp şi o terasă de 130 mp. La hotelul din Cetate, viitorul chiriaş va plăti minimum 10.065 lei lunar pentru o clădire de 1.357 mp şi o terasă de aproape 80 mp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!