Muzeul orașului Oradea va găzdui în perioada 1 - 31 august programul muzeal-educativ „Cucerirea otomană din 1660 - Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei”, adresat atât elevilor din învățământul preuniversitar, cât și pasionaților de istorie.

„Cu acest prilej, muzeograful Dumitru Noane va prezenta evenimentele care au avut loc în timpul asediului din 1660 - purtat de oștile Imperiului otoman împotriva apărătorilor, majoritatea civili și, mai mult, tineri învățăcei -, cucerirea cetății, care a avut loc acum 363 de ani și urmările acestui eveniment asupra evoluției cetății și a așezărilor din jurul acesteia, ca reședință de pașalâc otoman”, se arată într-un comunicat trimis de Muzeul Țării Crișurilor, care are în subordine MoO.

Cucerirea Oradiei, la 1660, reprezintă una dintre „ultimele zvâcniri expansioniste ale Imperiului otoman, un important pas spre ținta următoare – Europa centrală”, arată același comunicat.

„Pretextul anexării cetății de pe malul Crișului Repede a fost faptul că Gheorghe Rákóczi II, rebelul principe, unul dintre conducătorii răscoalei antiotomane a țărilor române între 1658-1660, și-a avut sediul aici. Cauzele sunt însă mult mai complexe și vizează însăși strategia lui Köprülü-Mehmed pașa în raporturile Imperiului otoman cu această parte a Europei. Prin cucerirea Oradiei se urmărea realizarea unei legături în lanțul orașelor-cetăți reședințe de pașalâcuri: Belgrad - Timișoara - Oradea - Eger – și, astfel, crearea unui front capabil oricând de a fi împins înainte. Cucerirea a fost posibilă în urma unui asediu de 46 de zile în care apărătorii – în cea mai mare parte populația civilă din oraș, neobișnuită cu mânuirea armelor, respectiv elevi de la școala orădeană –, nu s-au sfiit să se opună unui dușman copleșitor din punct de vedere numeric. Aceasta a deschis o pagină nouă în istoria cetății și orașului, aceea de reședință a unuia dintre cele mai puțin longevive pașalâcuri otomane”, detaliază reprezentanții muzeului. 

Costul unui bilet este de 5 lei. Organizatorii spun că în ceea ce-i privește pe elevi, aceștia sunt așteptați preferabil în grupuri constituite la nivelul școlilor. Programări se pot face la numărul de telefon 0771.741.331.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!