Muzeul oraşului Oradea va deveni, de la 1 iulie, secţie în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, iar Angelei Lupşea îi va înceta tot de atunci mandatul de manager, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, joi, de consilierii locali.

Iniţial, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea au lansat ideea unei fuziuni între cele două instituţii muzeale, însă până la urmă s-a decis că varianta cea mai potrivită este ca Muzeul Ţării Crişurilor să preia ca secţie Muzeul oraşului Oradea. Expoziţiile din Cetate vor rămâne pe loc, însă vor fi administrate de muzeografii MŢC.

Din 1 iulie

"Muzeul oraşului Oradea se va desfiinţa ca entitate juridică şi va trece în subordinea Muzeului Ţării Crişurilor, ca o secţie. Această desfiinţare va fi operată din 1 iulie 2021, când, astfel, se va încheia şi mandatul de manager al Muzeului oraşului (n.r. – deţinut în urma unui concurs de contestata Angela Lupşea)", a precizat, joi, primarul Oradiei, Florin Birta. 

Potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, angajaţii MoO vor fi transferaţi către Muzeul Ţării Crişurilor, condus de Aurel Chiriac, "urmând ca reprezentanţii acestei instituţii să decidă de câte persoane au nevoie pentru a asigura funcţionarea secţiei din Cetatea Oradea".

Pe de altă parte, a subliniat Florin Birta, cum fie au fost reabilitate recent prin fonduri europene, fie au fost amenajate în parteneriat cu alte entităţi, Casa Darvas la Roche, Muzeul Masoneriei (în curs de amenajare) şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea vor rămâne, deocamdată, în subordinea Primăriei, care le-a dat în administrare Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice.

Cetatea la APTOR

Tot din 1 iulie, administrarea Cetăţii Oradea, cu excepţia mai multor săli din Palatul Princiar, care sunt dedicate muzeului oraşului, va fi preluată de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), finanţată în bună măsură de la bugetul local. 

De altfel, tot de atunci, APTOR îşi va muta sediul din palatul Primăriei în Cetate. Asociaţia responsabilă de promovarea turismului şi de organizarea de evenimente publice în Oradea va avea, din 1 iulie, şi misiunea de a da viaţă Cetăţii, prin evenimente, dar şi prin lansarea de licitaţii pentru închirierea spaţiilor din fortăreaţă, astfel încât aceasta să găzduiască mai multe activităţi, inclusiv de tip HoReCa, dar şi, posibil, sedii de firme. 

Florin Birta a subliniat că a expirat pentru toate corpurile de clădire din fortăreaţă perioada în care, de pe urma acestora, nu se putea face profit, dat fiind că au fost reabilitate prin fonduri europene. Astfel, Cetatea ar putea fi "îmbogăţită" mai uşor. 

"Toate sumele încasate de către APTOR (n.r. – de pe urma activităţilor din Cetate) şi Fundaţia de protejare a Monumentelor Istorice (n.r. – de la secţiile muzeale) vor fi transferate în integralitate către Oradea, devenind venit la bugetul local", a subliniat edilul.