Parlamentul European si Consiliul au luat joi decizia finala privind includerea Republicii Moldova pe lista tarilor ai caror cetateni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Spatiul Schengen, incepand cu 28 aprilie.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferata pe lista tarilor ai caror cetateni vor putea circula fara vize in Schengen, pentru o perioada de 90 de zile, potrivit Stirile Pro TV.

La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, in formatul ministrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova. Ultimul pas este publicarea deciziei in Jurnalul Oficial, care urmeaza sa aiba loc la 8 aprilie, potrivit CE. Masura va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicare.

"Pana la sfarsitul lunii, cetatenii moldoveni cu pasaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Spatiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare si inceputul unui nou capitol in relatiile noastre", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström. De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetatenii moldoveni care detin un pasaport biometric. Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile.

Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro. Ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile. Negocierile dintre UE si Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au inceput in iunie 2010.