Trei cetăţeni au ţinut, marţi, o conferinţă de presă, într-o cafenea din Oradea. Asta a fost concluzia întâlnirii cu presa organizate de Horea Vuşcan, nu în calitate de preşedinte al Mişcării Verzilor Bihor (de care, după eşecul în alegeri, pare a se delimita), ci în aceea de cetăţean, după cum a precizat el.

Motivul reuniunii? Întors din vacanţă, Vuşcan a citit în presă despre regulamentul propus de Primărie privind funcţionarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi... s-a revoltat.

Deşi n-a participat la dezbaterea publică organizată pe această temă în data de 10 august şi nici n-a trimis Primăriei vrun punct de vedere, ecologistul a condamnat prevederea privind posibilitatea omorârii câinilor comunitari dacă în termen de 7 zile aceştia nu sunt adoptaţi, spunând că eutanasia animalelor "a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României" şi este inumană, trebuind folosită doar ca "măsură excepţională" pentru câinii grav bolnavi. Dacă proiectul municipalităţii va fi adoptat în această formă, Vuşcan a spus că este posibil să-l atace în instanţă.

După ce şi-a încheiat pledoaria privind soluţiile pe care municipalitatea le-ar putea adopta, finanţând sterilizarea câinilor, dar şi taxând orădenii care au patrupede, iar banii să meargă în conturile Administraţiei Domeniului Public, care să-i direcţioneze spre întreţinerea câinilor vagabonzi, Horea Vuşcan le-a dat cuvântul altor doi participanţi la conferinţă.

Este vorba de ziariştii Monica Mateiu şi Florin Budea, care şi-au pierdut de curând locurile de muncă la săptămânalul Spinul Bihorean, odată cu închiderea sa. Întrebaţi de jurnaliştii prezenţi în ce calitate vorbesc, cei doi au spus că o fac "în calitate de cetăţeni".

În esenţă, Mateiu s-a plâns de faptul că, înainte de dezbaterea organizată de Primărie pe tema regulamentului privind câinii comunitari, municipalitatea a publicat o adresă greşită de e-mail la care să orădenii erau invitaţi să trimisă sugestii şi păreri, iar abia după sesizările ei acest lucru a fost remediat. "Apoi în dezbatere, cei de la Primărie spun că orădenii n-au trimis în scris opinii", a criticat ziarista, care s-a arătat şi ea împotriva eutanasierii patrupedelor.

La rândul său, Florin Budea, care a vorbit şi în calitate de cetăţean, şi de vicepreşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, a dezvoltat alte nemulţumiri, având ca ţintă tot municipalitatea. "Voi vorbi despre amenzie şi ipocrizie", şi-a început fostul ziarist discursul în care s-a arătat indignat de faptul că mai mulţi orădeni, printre care şi personalităţi publice, ar fi protestat public în urmă cu 4 ani împotriva unui proiect de amenajare a Pieţei Unirii asemănător cu cel care urmează să fie implementat acum, deoarece presupunea tăierea mai multor arbori şi reducerea spaţiilor verzi, dar "astăzi salută proiectul Primăriei".

Cei doi ziarişti nu au anunţat niciun demers concret în privinţa aspectelor pe care le-au abordat, ci şi-au exprimat doar nemulţumirea. De ce taman în conferinţa de presă a lui Horea Vuşcan, nimeni n-a mai explicat...