CFR a demontat luni câteva trepte ale pasarelei din spatele Gării, pentru a împiedica traversarea, considerând că reprezintă un pericol pentru pietoni.

Pentru a evita demolarea acesteia completă a acesteia, locuitorii zonei Ecaterina Teodoroiu au strâns semnături pentru o petiţie, pe care o vor depune la Primărie, deşi pasarela se află în proprietatea Căilor Ferate Române.

"S-au adunat 507 semnături de la locatarii din zonă, care au cerut două lucruri: ca Primăria să preia de la CFR pasarela şi apoi să o reabiliteze astfel încât să nu prezinte pericol pentru cei care doresc să o folosească", a declarat BIHOREANULUI Csomortanyi Istvan, preşedintele filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (ATMT), un militant pentru păstrarea pasarelei.

Problema a fost abordată şi de Mişcarea Verzilor Democrat Agrarieni Bihor, care, printr-un comunicat de presă, trage un semnal de alarmă referitor la "tăierea" podului. "Orădenii din zona Gării Centrale consideră că această pasarelă este utilă şi reprezintă un obiect de arhitectură care nu trebuie distrus şi nici mutat din peisajul urban al Gării Centrale. Oamenii doresc ca acesta pasarelă să fie consolidată şi trecută între obiectele de patrimoniu ale oraşului", se arată în comunicatul MVDA.

Decizia de demolare a pasarelei de peste căile ferate a stârnit rumoare în ultimele luni, printre cei mai importanţi activişti pentru menţinerea ei numărându-se ATMT. Asociaţia susţine că pasarela, construită la începutul secolului XX, este un monument de arhitectură şi nu ar trebui demolată. În anii '70, aici s-au filmat câteva scene din cunoscutul film "Pistruiatul".