Premierul Ludovic Orban a primit două amenzi - pentru că nu a respectat condiţiile de stare de alertă purtând mască în spații închise şi respectiv fumat - după ce în spaţiul public a apărut o imagine cu acesta şi cu alţi miniştri, în care se vede că niciunul nu purtau mască, fumează şi beau whisky şi şampanie într-un birou din Palatul Victoria.

În fotografie apar, pe lângă Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul economiei, Virgil Popescu, ministrul transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul de externe, Bogdan Aurescu, care nu poartă măşti, unii dintre aceştia fumând, arată Digi24.ro.

În imagine se vede că premierul Ludovic Orban fumează, ministrul de externe (care poartă mănuşi de protecţie) are în mână un trabuc, iar ministrul economiei ţine un pahar, aparent cu o băutură alcoolică. Ministrul Bode stă la un birou pe care se văd o sticlă de şampanie, mai multe pahare, unele par a fi cu bere, dar şi nişte farfurii cu aperitive. Singura care are mască de protecţie este Raluca Turcan, dar şi aceasta o ţine sub bărbie.

Poza a fost făcută pe 25 mai, chiar de ziua premierului Orban, și a devenit virală pe Facebook, mulți sancționând gestul participanților.

Deocamdată nu se știe cine a realizat-o, însă cert este că ea a fost distribuită pe pagini de Facebook ale membrilor PSD, inclusiv de Eugen Orlando Teodorovici şi de Cristian Vasilcoiu, fostul consilier al Liei Olguţa Vasilescu. Din câte se pare fosta deputată PSD Rodica Nassar ar fi fost cea care a postat-o prima.

Sâmbătă, premierul s-a prezentat la Poliţie şi s-a autodenunţat, primind amenzi în cuantum maxime pentru gestul său. Premierul Ludovic Orban a plătit, sâmbătă, două amenzi în cuantum de 3.000 de lei pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise.

"Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise. Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeaşi măsură de către orice cetăţean, indiferent de poziţia pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancţiunile stabilite de lege, fără a face distincţie", arată un comunicat al Guvernului.