Fără îndoială, Filarmonica nu se află printre primele alegeri ale tinerilor atunci când vine vorba de activităţi culurale. Asta deoarece, zice directorul Todor Albert, ei n-au fost nici măcar stimulaţi să "experimenteze" un astfel de concert.

Pentru a-i atrage către muzica clasică, instituţia îi ademeneşte pe tineri cu promoţii şi reduceri la bilete, dar a pus în program şi concerte inedite, atractive, cu compoziţii celebre.

Marketing muzical

18 Todor Albert.jpgCu doar câteva ore de muzică la şcoală, în care învaţă prea puţine despre marii compozitori şi operele lor, nu e de mirare că mulţi tineri nu au făcut nici măcar o vizită Filarmonicii din Oradea. Văzând că publicul, format în marea lui majoritate din persoane de vârsta a doua şi a treia, se împuţinează, directorul Todor Albert (foto) şi-a propus să schimbe situaţia. "Este un fenomen general până şi în străinătate. Generaţiile mai mici de 45 de ani nu au fost motivate şi educate spre muzica clasică", explică el.

Pentru a-i stimula pe tineri ca măcar o dată să asculte un concert al Filarmonicii, managerul a gândit mai multe oferte promoţionale. Ţintele principale: studenţii de la facultăţile cu profil muzical, dar şi cei de la teologie şi elevii de la Liceul de Artă. "Am făcut un calcul şi am observat că sunt peste 500 de tineri care se ocupă cu muzica în Oradea. Măcar câţiva dacă ar vizita Filarmonica...", zice Todor.

Concret, potrivit noii strategii de marketing, cel care reuşeşte să convingă 10 tineri să-şi facă abonament va primi la rândul său unul gratuit, aceeaşi ofertă fiind valabilă şi în cazul biletelor. De asemenea, studenţii şi elevii care vor ajuta la promovarea spectacolelor şi la îmbunătăţirea imaginii Filarmonicii vor avea şi ei gratuitate. Profesorii de specialitate sunt îndemnaţi şi ei să facă "lobby" muzicii clasice, astfel că la 20 de abonamente vândute vor primi unul gratuit. La fel şi în cazul biletelor.

La preţuri mici

Pentru a le comunica strategia gândită, dar şi pentru a le cere părerea, în luna octombrie a anului trecut directorul Filarmonicii a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea, ai Universităţii Partium, ai Universităţii Emanuel şi ai Liceului de Artă. Iar câteva rezultate s-au şi văzut deja, în numărul de tineri spectatori care s-au dus la concertele din sala Enescu-Bartok la finalul anului trecut.

Trebuie spus că, şi în afara ofertelor gândite, studenţii şi elevii orădeni pot intra la Filarmonică în schimbul unui preţ modic. Ei beneficiază de o reducere de 50% în condiţiile în care biletele la preţ întreg sunt vândute la sume ce variază între 15 şi 25 de lei, iar abonamentele pe stagiune costă între 200 şi 380 lei, în funcţie de loc.
Odată ajunşi la un concert de muzică clasică, tinerii vor constata şi că au din ce alege, căci Filarmonica de Stat şi-a diversificat programul, venind cu câteva propuneri tentante...

Serile muzicale

Stagiunea se va relua cu Concertul de Anul Nou, care va avea două reprezentaţii, pe 10 şi 11 ianuarie, ambele de la ora 19. "Cum în perioada Crăciunului au venit la Oradea unele companii private care au cântat Strauss, ne-am gândit să extindem repertoriul şi să-l facem cât mai variat", spune directorul instituţiei.

Aşadar, joi şi vineri, orădenii au ocazia să asiste la un concert de aproximativ două ore, care propune momente muzicale celebre. Din program fac parte "Czardas" de Pedro Iturralde, "Oblivion", pentru saxofon şi orchestră, de Astor Piazolla, marşul n.1 "Pomp and circumstance" de Edward Elgar, trei fragmente din "Spărgătorul de nuci" (Marş, Trepak şi Vals) de Piotr Ilici Ceaikovski, "Dunărea albastră", de Johann Strauss II, "Sunetul muzicii", de Richard Rodgers, "Radetzky marş" de Johann Strauss I, iar pentru "bis" muzicienii orădeni au pregătit şi "Polka şampaniei", de J. Strauss II. Orchestra va fi condusă de dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi, iar la saxofon va interpreta solistul Reman Zoltan.

Şi pentru restul stagiunii, Filarmonica a planificat concerte deosebite. Printre acestea se numără un spectacol în care dirijorul Romeo Rîmbu va urca pe scenă alături de fiul său, violonistul Remus Rîmbu (7 februarie), o Gală de Operă cu arii celebre de Verdi, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea marelui compozitor italian (14 februarie), dar şi un nou concert cu muzică din filme celebre (28 februarie), care anul trecut s-a bucurat de mare succes. Aşa cum, speră instituţia, se va întâmpla şi cu cele care vor veni...