Medici specialişti în SIDA trag un semnal de alarmă în privinţa unei noi practici numite "ChemSex", în care partenerii consumă droguri sintetice înainte de a întreţine raporturi sexuale. Medicii spun că noul joc sexual contribuie la propagarea virusului HIV.

Potrivit Digi24.ro, termenul "chemsex" a fost invocat de mai multe ori de medici dintre cei mai respectabili la cea de-a IX-a Conferinţă Ştiinţifică despre HIV, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Paris. 

Această practică sexuală, care presupune consum de droguri, se răspândeşte peste tot în Europa, cu precădere în rândul comunităţii homosexuale. Ea îi îngrijorează pe medici şi pe asociaţiile de luptă împotriva SIDA, care avertizează în privinţa efectelor sale devastatoare.

Aceeaşi sursă notează că termenul de "ChemSex" provine de la contopirea a două cuvinte: "chemicals" (care în engleză desemnează drogurile chimice) şi "sex" şi denumeşte o practică ce constă în a avea raporturi sexuale sub influenţa substanţelor psihotrope, adică a acelor produse care au efecte asupra activităţii cerebrale la nivelul sistemului nervos. 

Alcoolul, tutunul, cafeina sau canabisul sunt substanţe psihotrope naturale. Numai că cei care practică "chemsex" nu sunt adepţii produselor naturale. Ei preferă produse sintetice, cu efecte mult mai puternice. Numai că asta duce şi la o scădere a vigilenţei celor doi parteneri, care "uită" să mai fie prevăzători şi să se protejeze.

"Chemsex"-ul a apărut în Marea Britanie, la sfârşitul anilor 2000, şi e o practică des întâlnită în rândul comunităţii homosexuale. Partenerii nu mai folosesc prezervative şi îşi împart chiar aceleaşi ace pentru a injecta drogul. Actul sexual devine riscant şi "chemsex"-ul expune din ce în ce mai mult la boli cu transmitere sexuală şi la infecţia cu HIV, atrag atenţia medicii şi ONG-urile.

Răspândirea acestei practici sexuale a fost favorizată şi de apariţia "internetului întunecat", a acelor site-uri prin care s-a dezvoltat o adevărată piaţă cu produse ilegale, la care accesul e uşor şi care, în plus, au preţuri bune.

Droguri sintetice foarte puternice, 3MMC sau 4MEC, au un mare potenţial de a da dependenţă.  Combinate cu alte droguri înainte de a fi consumate, aceste produse de sinteză au efecte devastatoare şi se vând cu numai 10 euro gramul, în timp ce cocaina costă între 60 şi 80 de euro gramul. Drogurile se găsesc uşor pe internet şi sunt livrate acasă celui care comandă. 

Potrivit unui raport ONU dat publicităţii săptămâna trecută, SIDA a ucis 1 milion de persoane în întreaga lume în 2016. În numai un an, au fost înregistrare 1,8 milioane de noi cazuri, ceea ce înseamnă că la fiecare 17 secunde o persoană se contaminează cu HIV.