Deputatul liberal Florica Cherecheş a criticat partidul aflat la guvernare, acuzând că "PSD una zice, alta face", dat fiind că, deşi susţine că vrea crearea unor locuri de muncă, în realitate puterea "nu pregăteşte forţă de muncă angajabilă în România", ba mai mult, nu promovează nici dezvoltarea şcolilor profesionale şi nici scăderea abandonului şcolar.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă, joi, în care parlamentarul a subliniat că, în ultimii ani, rata abandonului şcolar a crescut, deşi trebuia să scadă, la fel şi numărul şomerilor în rândul tinerilor, dar în schimb, avem tot mai mulţi asistaţi sociali.

Învăţământul dual, în sertar

"Am tot auzit despre importanţa învăţământului profesional dual. Din păcate, în mod real, practic nu s-au întâmplat multe îmbunătăţiri în acest sens. De aceea zic că PSD una zice alta face. Există în Senat, la Comisia de învăţământ, comisia condusă de doamna Ecaterina Andronescu (cea care a desfiinţat şcolile profesionale când era ministru), Ordonanţa 94 din 2014, care definea pentru prima dată învăţământul dual. De 2 ani şi ceva zace undeva în sertarul doamnei Andronescu. Nu a trecut nici până azi! La fel, Ordonanţa 84/2016 (privind modificarea şi completarea Legii educaţiei, ce defineşte învăţământul dual şi prevede, între altele ajutoare elevilor care urmează această formă de învăţământ - n.r.) amendată şi adoptată de Camera Deputaţilor, la fel, zace în sertarul doamnei Andronescu", a spus Cherecheş.

"Ideea este ca elevii să dobândească o experienţă practică, iar atunci când termină şcoala să ştie, să fi avut posibilitatea să experimenteze înainte de a se angaja undeva. Această experienţă ar trebui făcută în şcoală, iar la noi sistemul ar trebui schimbat complet", a adăugat deputatul.

Cherecheş a insistat asupra faptului că o schimbarea trebuie făcută inclusiv în mentalitatea părinţilor, care consideră că învăţământul profesional este pentru elevii săraci, prost educaţi şi nepregătiţi.

Fără masă caldă

Liberala a criticat reprezentanţii puterii şi pentru eşecul unui proiect iniţiat în 2013 şi semnat de toţi parlamentarii, inclusiv de PSD, ce presupunea acordarea unei mese calde la şcoală. Iniţiativa era gândită astfel încât să înlocuiască programul "Cornul şi laptele", care s-a transformat în risipă a banilor publici, în special la oraşe, unde copiii nu le mănâncă.

"Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care a introdus programul pilot de acordare a unei mese calde sau a unui pachet alimentar, după caz, în 50 de unităţi de învăţământ din ţară, pentru 30.000 de elevi. Dar avem probleme la implementare, pentru că Guvernul actual a venit foarte târziu, abia în februarie, cu normele de aplicare. Am aflat acum că singura şcoală din Bihor inclusă în proiect este şcoala din Sînmartin, care încă nu a demarat procedurile de licitaţie şi nu înţeleg de ce. Faptul că avem probleme inclusiv pe partea de licitaţie arată inclusiv dezinteresul inspectoratelor şcolare pentru a implementa acest proiect pilot", a spus liberala.

De altfel, deputatul a mai anunţat şi că dezinteresul PSD pentru acest proiect reiese şi din faptul că, săptămâna aceasta, Comisia de învăţământ a respins propunerea ca programul pilot, care va ajunge la final în luna iunie, să se permanentizeze.

Chiar dacă - spune ea - asigurarea unei mese calde în şcoală ar reduce abandonul în mediile sărace, ar reuşi da de lucru unor firme locale şi i-ar ajuta pe copii să îşi însuşească un mod de viaţă sănătos.