Prefectul Dumitru Ţiplea şi chestorul Alin Haniş, şeful IPJ Bihor, au susţinut, miercuri, declaraţii transmise pe Facebook, pe marginea verificărilor făcute în cazuri în care există suspiciuni de flotanţi fictivi, adică persoane declarate în fals că locuiesc la anumite adrese, pentru ca acestea să poată vota la alegerile din 27 septembrie, înclinând balanţa în favoarea anumitor candidaţi.
"În urma verificărilor efectuate de poliţiştii bihoreni în perioada 18-22 septembrie cu privire la stabilirea reşedinţelor la nivelul judeţului Bihor, au fost verificate 1.874 de imobile şi 3.547 de persoane. Precizez că (n.r. – vizele de flotanţi) sunt cele dinainte de 4 septembrie, pe care oricum le verificăm acum", a spus chestorul.
Acesta a continuat spunând că în Bihor poliţiştii au întocmit nu mai puţin de 40 de dosare penale. "Ca urmare, poliţiştii bihoreni s-au sesizat din oficiu în 40 de cazuri, fiind întocmite 40 de dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii unor posibile infracţiuni de fals în declaraţii. Acţiunile de acest gen continuă, efectuându-se verificări cu privire la legalitatea acordării vizelor de reşedinţă la nivelul judeţului Bihor", a spus Haniş.
De asemenea, şeful IPJ Bihor a spus că în trei cazuri au fost luate mai mult de 10 persoane într-o casă, la o adresă. "Menţionăm că la finalizarea cercetărilor, care sunt sub supravegherea procurorilor, va fi propusă o soluţie corespunzătoare prin unitatea de parchet competentă", a mai spus acesta.
Chestorul Alin Haniş a spus, pe de altă parte, că pentru alegerile locale de duminică efectivele de poliţişti au fost suplimentate, astfel încât scrutinul să se desfăşoare în bune condiţii.
Dumitru Ţiplea a amintit că Prefectura a făcut demersuri încă din luna iunie pentru a informa primăriile din judeţ despre obligaţiile legale privind flotanţii. De asemenea, el a adăugat că vor continua verificările cu privire la vizele de reşedinţă din Bihor.
BIHOREANUL a relatat pe larg în cea mai recentă ediţie despre "metoda flotantul", arătând cum în mai multe comune au apărut brusc, înainte de alegeri, un număr suspicios de flotanţi. Spre exemplu, în comuna Sârbi nu mai puţin de 415, în Copăcel – 292, iar în Brusturi 123.