Fostul șef al Direcției Poliției de Frontieră Oradea, chestorul general Ioan Buda, a fost eliberat de funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne. Decizia, luată se pare la cererea lui Buda, a fost semnată de premierul Dacian Cioloș și publicată în Monitorul Oficial.

Agenția de știri Agerpres notează că hotărârea a fost luată având în vedere o adresă a MAI din 7 decembrie, care a fost înregistrată la Cabinetul premierului în 8 decembrie. Conform Mediafax, Ioan Buda ar urma să se întoarcă la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Buda a preluat funcția de secretar de stat în MAI în decembrie 2015, înlocuindu-l pe Ilie Botoş. 

Anterior, chestorul Ioan Buda a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga.

Născut în 1964 în Maramureş, Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea.

Chestorul general de Poliţie Ioan Buda a ocupat din anul 2010 funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române. Este absolvent al Facultăţii de Mecanincă din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea.

Chestorul orădean a făcut obiectul unor suspiciuni de corupţie. În 2011, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţinea că în afacerea şpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de „regină", care ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: şeful ANAF Sorin Blejnar, respectiv comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda.