Compania Chevron renunţă la explorarea gazelor de şist din România, la mai puţin de o lună după ce a renunţat la explorarea din Polonia. Anunţul a fost făcut public vineri, de Wall Street Journal, care menţionează că „este un pas înapoi pentru industria gazului de șist care tocmai se năștea în Europa”, şi confirmat sâmbătă de oficialii companiei.
Aceştia au precizat sâmbătă pentru Digi24.ro, că nu se mai rentează să investească în ţara noastră.
„În 2014, Chevron România a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron", arată un comunicat transmis televiziunii.
Legat de lucrările de cercetare făcute, aceştia au precizat că "Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului".
"Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România. Chevron nu comentează și nu dezvăluie cifre de business”, arată comunicatul.
În Polonia, compania a renunţat la activităţi "întrucât oportunităţile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunităţi din portofoliul global al grupului".
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că se pare că România nu are gaze de şist, în pofida eforturilor de a fi descoperite. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat în ianuarie că, în privinţa gazelor de şist, deja are impresia că „problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului".
Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.
Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania a mai obţinut anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti, arată agenţia de ştiri Mediafax.
După ce Chevron a obţinut, în octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. De altfel, în toată ţara au avut loc manifestări împotriva exploatărilor de gaze de şist.