Chiar dacă Garda de Mediu nu a sancţionat Electrocentrale Oradea pentru poluarea de la începutul lunii, iar APM susţine că în acea perioadă a crescut nivelul de poluare cu diverse substanţe, dar nu a depăşit limita maximă admisă, Horea Vuşcan este decis să acţioneze CET-ul în instanţă pentru că se consideră prejudiciat.

Liderul Mişcării Verzilor Bihor a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în aceeaşi zi va depune la Judecătoria Oradea chemarea în judecată împotriva Electrocentrale pe motiv că se consideră prejudiciat de poluarea de la începutul lunii februarie. "Discutăm de o chestiune de bun simţ. Poluarea făcută de o societate comercială e un atac la sănătatea mea", spune Vuşcan, care afirmă că şi-a bazat acţiunea pe articolul 35 din Constituţie, care stipulează că "persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi ameliora mediul înconjurător".

Tot CET-ul e de vină

Întrebat ce părere are despre faptul că reprezentanţii APM şi meteorologii susţin că poluarea s-a datorat unui strat neobişnuit de ceaţă, care ar fi funcţionat ca un capac şi nu a lăsat emisiile de noxe de la nivelul oraşului să se ridice în atmosferă, Vuşcan s-a arătat neîncrezător. "Chiar dacă aceşti factori sunt circumstanţe, adică pot să contribuie la acest fenomen, cauza poluării este tot CET-ul", a declarat Horea Vuşcan.

Acesta a opinat că, mai mult, Electrocentrale a folosit un combustibil sau o cantitate a acestuia nepotrivită. "Sunt convins că s-au băgat şi alte lucruri în cazane. Nu ştiu cu exactitate ce, pentru că nu sunt de specialitate", a spus Vuşcan.

Întrebat ce părere are despre faptul că în urma monitorizării nivelului de noxe, reprezentanţii APM susţin că nivelul maxim admis nu a fost depăşit în acea perioadă, liderul Mişcării Verzilor Bihor a afirmat că, chiar şi aşa, nivelul de emisii a crescut. "Oricum s-a constatat o creştere a nivelului de emisii, care confirmă faptul că ceva s-a întâmplat", a spus Vuşcan.

Despăgubiri pentru spălarea maşinii

Vuşcan cheamă în judecată a Electrocentrale cerând despăgubiri de 1 leu, dar şi plata costurilor de spălare a automobilului. Potrivit acestuia, cererea va fi afişată pe blogul acestuia, ca un model pentru ceilalţi cetăţeni care vor să i se alăture. "Îi sfătuiesc să-şi depună şi ei poze cu maşina acoperită de cenuşă şi să ceară despăgubiri cu chitanţa de la spălătorie", a spus acesta.

La dosarul său, Vuşcan a ataşat pe lângă pozele cu un Matiz acoperit cu cenuşă şi câteva articole din presă de la acea vreme, dar şi fragmente dintr-un comunicat al Direcţiei pentru Sănătate Publică, în care erau prezentate efectele nocive ale cenuşei emise în atmosferă.

În plus, acesta a declarat că deşi consideră faptul că Garda de Mediu a procedat corect când a sancţionat Electrocentale cu suma de 20.000 de lei pentru depăşirea plafonului de noxe admis pe 2010, Vuşcan spune că orădenii nu ar trebui să fie cei care să plătească această sumă. "Amenda este o dovadă că ceva nu este în regulă la CET. Totuşi, ne aflăm într-o situaţie oarecum hilară. Noi, cetăţenii suntem victimele poluării şi tot noi trebuie să plătim amenda, întrucât CET-ul aparţine Consiliului Local. Deci, suma va fi înregistrată la pierderi şi plătită din bugetul local", a spus preşedintele filialei judeţene a Mişcării Verzilor.

Acesta susţine că ar trebui ca "CET-ul să găsească în interiorul instituţiei persoana responsabilă pentru primirea amenzii, iar suma să fie achitată de aceasta".