După aproape zece săptămâni în care elevii nu le-au trecut poarta, din pricina pandemiei de Covid-19, de săptămâna viitoare şcolile nu vor mai fi cufundate în linişte.

Din 2 iunie, elevii de clasele a VIII-a şi a XII-a se pot întoarce în sălile de clasă, pentru a participa, dacă doresc, la ore de pregătire pentru disciplinele de examen. Profesorii şi elevii deopotrivă vor trebui să respecte o sumedenie de reguli noi, pentru a preveni îmbolnăvirile cu coronavirus.

În ciuda bâjbâielilor din Ministerul Educaţiei, şcolile din Bihor se declară pregătite...

Bănci la distanţă

Mihaela Bondar, Liceul de ArtăŞcolile din Bihor s-au adaptat deja la rigorile stabilite de Ministerul Educaţiei. În fiecare sală de clasă vor putea intra maximum 10 elevi, care vor trebui să stea la distanţă de doi metri unul de altul. "Cu rigla am măsurat distanţa dintre bănci. Vrem ca fiecare elev să fie în siguranţă", a declarat BIHOREANULUI profesoara Mihaela Bondar (foto), director al Liceului de Arte din Oradea.

Aici, de săptămâna viitoare, vor reveni la cursuri 72 de elevi de clasa a VIII-a şi 62 din ultimul an de liceu. "Fireşte, a fost decizia lor şi a părinţilor. Unii au spus că preferă să continue lecţiile online", spune Bondar.

Pentru ca elevii să fie în siguranţă, cei de gimnaziu vor face orele de pregătire într-un corp de clădire, iar cei de liceu într-altul. Aşadar, vor intra pe porţi diferite, după ce două asistente medicale desemnate de Direcţia de Sănătate Publică le vor măsura temperatura. Copiii vor avea acces în şcoală doar dacă au temperatura de cel mult 37,3 grade. "Am primit două termoscannere de la Primăria Oradea", spune directoarea.

Sunt şi părinţi care deja au anunţat că nu vor ca temperatura copiilor lor să fie măsurată pe frunte, aşa că, pentru aceste situaţii, DSP Bihor a decis că temperatura se va măsura pe mână.

Liceul de Arte

Trasee de acces

La intrarea în clădire, copiii îşi vor şterge tălpile pantofilor în covoraşe îmbibate cu clor, iar apoi vor merge direct în sălile de clasă în care vor face orele de pregătire. Ca traseul lor să fie mai uşor, de la poartă şi până la sălile de clasă au fost trasate linii de orientare şi săgeţi: de culoare galbenă sunt cele pentru intrarea în şcoală, iar roşie pentru ieşire.

Pe coridoare nu se vor întâlni copiii din grupe diferite, pentru că atât orele de sosire la şcoală, cât şi pauzele vor fi decalate. De asemenea, pe fiecare palier al şcolii, elevii vor găsi recipiente cu soluţii dezinfectante pentru mâini, pe care vor fi îndemnaţi să le folosească. "Vom avea şi profesori de serviciu, care îi vor îndruma în pauze, astfel încât să respecte regulile de siguranţă", spune Bondar.

Şi în zonele auxiliare s-au făcut modificări, pentru protecţia angajaţilor şi a elevilor deopotrivă. De pildă, la secretariat, au fost montate panouri de plexiglas, iar în cancelarie şi scaunele profesorilor au fost depărtate.

Secretariatul şcolii

Un fel de simulare...

Măsuri similare s-au luat în toate şcolile. La Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", cei 147 de elevi de clasa a VIII-a şi cei 119 de clasa a XII-a vor merge la cursuri în schimburi: o parte din ei dimineaţa, de la ora 8, ceilalţi după-amiaza, începând cu ora 15. Fireşte, şi ei vor trece prin aceleaşi "ritualuri" de măsurare a temperaturii, dezinfecţia mâinilor şi a tălpilor. "În fiecare sală de clasă am reaşezat băncile, astfel încât să fie distanţate", a explicat directorul Iulius Timar.

La Colegiul Economic "Partenie Cosma" sunt aşteptaţi 235 de elevi din ultimul an de liceu, din totalul de 250 care învaţă în şcoală. "Am făcut trasee de intrare şi ieşire, am amenajat sălile, am stabilit un program decalat de sosire. Va fi o bună simulare pentru examenul de Bacalaureat, care probabil se va desfăşura în aceleaşi condiţii", a declarat profesorul Virgil Blage, cel care până joi a fost director al şcolii, iar de acum este inspector şcolar general.

Pe cont propriu

În timp ce şcolile par pregătite pentru reluarea cursurilor, Ministerul Educaţiei a rămas în urmă. Conform unui ordin al ministrului Monica Anisie, Ministerul trebuie să doteze toate şcolile cu măştile pe care elevii şi profesorii să le poarte, în timpul orelor de pregătire. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a transmis la Bucureşti faptul că în judeţ există o nevoie de circa 400.000 de măşti, astfel încât fiecare elev şi profesor să fie protejat.

Deocamdată, însă, nici în Bihor, nici în alte judeţe, n-a ajuns nicio mască de la Bucureşti. Ministerul Educaţiei derulează a doua licitaţie de achiziţie de măşti, după ce prima procedură a fost anulată. Pare greu de crezut însă că până marţi măştile vor ajunge în teritoriu.

Nici directorii de şcoli nu cred în această "minune", dovadă că majoritatea şi-au procurat măşti ori măcar s-au asigurat că vor avea de unde să cumpere. "Noi avem un stoc de 4.000 de măşti, pe care le-am primit prin donaţie. Avem parteneri care ne sunt alături şi au înţeles această nevoie a noastră", a spus directoarea Liceului de Artă Oradea.

Iulius TimarTot din donaţii are măşti şi Colegiul "Onisifor Ghibu". "Am primit o donaţie de măşti de la filiala Bihor a Camerei de Comerţ şi Industrie România-China. Dacă Ministerul nu ne va trimite altele, mă duc să cumpăr de la chioşcurile OTL din Oradea, cu 1,5 lei bucata", spune directorul Timar (foto).

Măşti "made in" Oradea

Pe măştile din Oradea s-au bazat şi şcolile din afara municipiului. "Toate sunt pregătite în şcoală, numai măşti n-avem. Dar mi-a promis Consiliul Local şi Primăria că, dacă nu primim de la Minister, ne-aduc o mie de bucăţi de la Primăria Oradea, la preţul de 1,5 lei bucata", spune prof. Dumitru Lazău, directorul Liceului Tehnologic din Şuncuiuş, unde 30 de elevi de clasa a VIII-a şi 18 de-a XII-a ar trebui să se reîntoarcă la cursuri.

Lazău spune că şi profesorii sunt dornici să revină în sălile de clasă: "Am avut şi învăţătoare care s-au oferit voluntar, să vină în şcoală. Le-am spus că nu e cazul, acoperim cu profesorii de la clase".

Şi la şcoala din Cheresig, unde 15 copii de gimnaziu ar urma să revină la cursuri, tot Primăria va achiziţiona măştile necesare. "Ne sprijină primăria, dacă avem nevoie", spune directoarea Delia Sim.

Nu vor la şcoală! 

O situaţie atipică este la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Marghita. Din cei 117 elevi de clasa a VIII-a şi 115 de clasa a XII-a, nici măcar unul nu vrea să vină la orele de pregătire!

Marcel sas"Am făcut un sondaj printre elevi şi profesori şi absolut toţi au zis că preferă că continue pregătirea online. Noi suntem pregătiţi să îi primim la şcoală, dar nu vor să vină", a declarat directorul Marcel Sas Adăscăliţii (foto) pentru BIHOREANUL.

Profesorul a spus că toţi elevii şcolii au acces la lecţiile digitale, iar cei care n-au avut dispozitivele necesare, le-au primit. "Le-am dat calculatoare din şcoală, stick-uri de internet, ca fiecare să poată participa la lecţiile online. Elevii sunt mulţumiţi de pregătirea online", spune directorul.