Fundaţia Hospice Emanuel a derulat şi în acest an un program de suport psihosocial pentru copii diagosticaţi cu boli grave şi pentru copii care au un frate sau un părinte grav bolnav. Serviciile au fost finanţate de către Fundaţia pentru Comunitate şi Compania MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, grantul acordat, pentru a patra oară consecutiv acestui proiect fiind de 20.000 lei.

Programul Intervenţii Child Life în Hospice s-a desfăşurat în perioada 2 Decembrie 2015 – 31 August 2016, adresându-se pacienţilor pediatrici diagnosticaţi cu o boală limitantă de viaţă în stadiu avansat, fraţilor lor, cât şi copiilor pacienţilor oncologici adulţi, aflaţi în pragul pierderii lor sau imediat după deces.

Un număr de 39 de copii din Oradea şi localităţile limitrofe, asistaţi de Fundaţia Hospice Emanuel, au beneficiat de vizitele psihologului, ale asistentului social sau ale voluntarilor formaţi în intervenţii Child Life. Vizitele au fost realizate la Spitalul Municipal pe secţia de Onco-Hematologie Pediatrică sau la domiciliul pacienţilor şi familiilor lor, în cazul pacienţilor nedeplasabili sau atunci când copilul avea un frate sau părinte grav bolnav. 12 adolescenţi care au pierdut o persoană dragă au participat un club de artterapie în cadrul căruia exprimarea artistică este utilizată în scopul vindecării.

"Serviciile Child Life se referă la intervenţiile deliberate în scopul minimalizării distresului şi anxietăţii experimentate de copii în mediul spitalului şi al asigurării creşterii şi dezvoltării lor optime în perioada internării în spital şi după întoarcerea acasă. Serviciile se adresează şi familiilor pacienţilor, oferindu-le informare şi suport emoţional, pregătire pentru deces şi consiliere de doliu în situaţia în care boala nu mai poate fi controlată", a precizat psihologul Daria Barna, de la Fundaţia Hospice Emanuel.

Metodele aplicate includ activităţi de joc normal şi stimulare în vederea dezvoltării, activităţi de orientare în mediu şi structurare a timpului, pregătire psihologică pentru proceduri medicale, activităţi terapeutice prin joc, artă şi muzică, hortocultură, bibliotarepie, construire de moşteniri şi consiliere de doliu.

Reprezentanţii Fundaţiei Hospice Emanuel a anunţat că intenţionează să continue să dezvolte proiecte în beneficiul copiilor care se confruntă cu boli ameninţătoare de viaţă.