Curtea de Apel Oradea l-a achitat, joi, pe medicul chirurg Adrian Maghiar, totodată decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, de acuzaţiile de ucidere din culpă, în urma unui presupus malpraxis pe care doctorul l-ar fi comis.

Iniţial, magistraţii de la Judecătoria Oradea l-au condamnat pe Maghiar la 2 ani de închisoare cu amânare.

Hotărârea pronunţată acum de Curtea de Apel Oradea este definitivă. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instanţei, judecătorii au admis apelul declarat de Maghiar, au desfiinţat în totalitate hotărârea Judecătoriei Oradea şi au decis să îl absolve pe medic de orice acuzaţie.

Maghiar a fost trimis în judecată în 2018, la cinci ani distanţă după ce o pacientă pe care el a operat-o în spitalul privat Pelican, al cărui co-fondator este, a murit. Femeia avea 58 de ani, era din Marghita, a fost operată laparoscopic pentru o hernie incizională, iar trei săptămâni mai târziu a decedat, la Spitalul Judeţean din Oradea.

Soţul şi fiicele pacientei au acuzat că, post-operatoriu, femeia a fost îngrijită superficial, motiv pentru care plaga din abdomen s-a infectat. Victima a suferit un şoc septic, dar şi o embolie pulmonară, care i-au provocat decesul.

În timpul procesului de la Judecătoria Oradea, s-a efectuat o expertiză la Serviciul de Medicină Legală Bihor, care a arătat că dr. Maghiar a avut o tehnică şi o conduită corecte.

Rudele femeii au contestat-o, astfel că s-a mai făcut o expertiză, la Timişoara, soldată cu alte concluzii, confirmate ulterior şi de Institutul Mina Minovici din Bucureşti. Concret, legiştii din Timişoara şi din Bucureşti au arătat că au existat "deficienţe în actul medical" care au condus la decesul femeii, precum lipsa de administrare preventivă a antibioticelor şi a medicamentelor anticoagulante.

În timpul procesului, familia victimei a renunţat la pretenţiile civile, ba chiar a retras şi plângerile penale.

Când BIHOREANUL a scris despre acest dosar, Maghiar a refuzat să facă declaraţii, însă a precizat doar că rudele pacientei sale şi-au retras acuzaţiile tocmai pentru că au înţeles că el nu a greşit cu nimic în tratarea femeii.